Een heel oude moeder?

Dan is de kans groot dat je zélf ook oud wordt

 

 

Is je moeder een sterke vrouw die zelden ziek is, op haar oude dag altijd overal bij is en nu al een prachtige leeftijd heeft behaald? Dan heb je dubbel geluk.

 

Want niet alleen is het prachtig om zo veel mogelijk tijd met je kwieke moeder door te brengen, de kans is ook nog eens groter dat je zélf ook oud wordt. Dan hebben we het over leeftijden boven de tachtig of negentig. Zo blijkt uit grootschalig onderzoek dat mensen met een oudere moeder zelf ook ouder worden. Voor het onderzoek zijn er in Nederland gezinnen betrokken waarin broers en zussen 97 jaar en ouder zijn geworden. De conclusie: mensen met een moeder die erg lang leeft, hebben als kind maar liefst 20% minder kans op sterfte. Dat is aardig positief.

 

En daarnaast geldt ook: hoe meer mensen je in je familie hebt met een hoge leeftijd, hoe beter je vooruitzicht is. Dus de vader heeft ook enige invloed op de leeftijd van zijn kinderen. Als zowel de vader als de moeder van een kind op een gezonde manier erg oud wordt, dan is de kans groter dat een kind honderd wordt. Wat minder uitmaakt is rijkdom, de sociale status van iemands vader of moeder of een gezond dieet. Alles speelt natuurlijk mee, maar het is verrassend te noemen dat juist de leeftijd van een moeder zoveel verschil maakt. 

 

Hoe dit allemaal kan? Waarschijnlijk zit het zo: als je moeder erg oud wordt, dan is de kans groot dat zij gezond heeft geleefd in haar hele leven. Dat heeft weer effect op haar kinderen. Als je moeder sport, groentes eet en een actief en sociaal leven heeft, dan geeft ze dat door aan haar kinderen. Haar kinderen krijgen dan ook gezonder te eten, om maar iets te noemen. En dat begint al bij de babytijd, ja. 

 

Dus als je mamaatje op haar oude dag eens moppert of klaagt: geef haar maar een dikke knuffel. Want je hebt al zoveel aan haar te danken. En niet alleen qua leeftijd.

 

Door redactie Franska.nl