Sfeer in aantocht

Heb jij er al zin in? Of zullen we nog even wachten? Echt nog maar vier dagen.

 

We zullen eraan moeten. Nog maar vier dagen en het is alweer herfst. En voor de optimisten onder ons zes, want ik hoor ook vaak dat ‘ie pas op de drieëntwintigste begint. Niet dat ik er zin in heb, maar als het dan niet anders is, maken we er gewoon maar het beste van.

 

Zoals altijd als ik ergens aan begin kan ik daar dan ook aardig in doordraaien. Vooral in m’n hoofd. Gelukkig heb ik niet genoeg tijd voor al het gehannes, maar het minste dat ik toch kan doen is de lampionplantjes van hun blad ontdoen en leuk over de kroonluchter en schoorsteen leggen. Traditie. Sinds ik ze zelf in de tuin heb, heb ik gelukkig een lekker voorraadje. Nog niet zo heel lang geleden lag er altijd een berg op wat oude kranten voor me klaar als ik thuis kwam van vakantie. Uit de tuin van m’n moeder. Snik.

 

Er is natuurlijk nog veel meer aan romantisch te bedenken. Binnen en buiten. Nieuwe vogelhuisjes, lekkere stoofpannen. Bij een etentje een savooiekool uithollen en vullen met een tonijnmayonaise, waar je lekker dikke soepstengels in kunt dippen. Superleuk op een buffet. Van de kool die je eruit gehaald hebt kun je een heerlijke Coleslaw maken met wat winterpeen. Oh wacht, ik geef zo even het recept.

 

En dan natuurlijk die vuurkorf gezellig ’s avonds in de tuin. Ooit kwam ik bij een presentatie, stond er eentje buiten voor de deur met een enorme ketel warme soep erop. Kreeg iedereen meteen een kommetje in de hand gedrukt. Wil je het nog romantischer hebben? Sinds ik zo’n korf heb, ben ik dat altijd nog een keer van plan bij een najaars-etentje. Tot nu toe bleef het bij plannen.

 

Sfeer sfeer sfeer, dat is voor mij herfst. Dekentjes, kussentjes, kaarslicht, lekkere sokken en hangen op de bank. Nou… misschien gek… ik krijg er ineens zin in. Jij ook al? Of zullen we het nog even uitstellen?

 

Zin of geen zin, het recept van de Coleslaw dat ik beloofde is de perfecte combi van een beetje zomer en een beetje najaar. Ik heb hem van Sally Clarke uit Londen, vandaar die Engelse term.

 

Je hebt nodig:

  • Een winterpeen (in de lengte met de dunschiller aan lange brede linten gesneden)
  • De helft het hart van een savooiekool (aan smalle dunne lange reepjes gesneden)
  • Een halve rode ui (flinterdun in halve ringen gesneden)
  • 12 toefjes platte peterselie
  • Twintig pecan-noten (droog geroosterd in een koekenpan)

 

Voor de dressing:

  • Pittige mosterd, lekkere mayo en een scheutje witte balsamicoazijn (door elkaar geroerd)
  • Meng alle groenten lekker door elkaar en door de dressing en strooi peterselie en noten er overheen.
     

 

Mjam, succes verzekerd
 

 

Door Franska