20 mei wordt de nieuwe datum om naar uit te kijken

 

Gisteren was de persconferentie van de premier waar we de afgelopen weken naartoe leefden. Zou het leven vanaf 28 april weer een beetje normaal worden, of niet?

 

Nou had ik in dat ‘normaal worden’ sowieso wel een hard hoofd, en dat bleek terecht te zijn. Ik geloof dat de meeste mensen evenmin hoge verwachtingen hadden, want op 28 april ineens alle scholen, horeca en sportscholen open, dat zat er niet in, toch?

 

Nou, nee. Dat kan inderdaad niet. En daar was Rutte dan ook wel heel duidelijk over. Sowieso vond ik dat Rutte het wel weer heel sterk deed, heel duidelijk en geduldig. Meegaand ook, want ik had gisteren meer dan eerdere persconferenties het gevoel dat hij echt meeleeft met heel Nederland. En dat hij ook écht begrijpt wat dit allemaal met zich teweegbrengt, dat ouderen eenzaam zijn, dat ondernemers lijden. Een diepe zucht werd geslaakt, en die was veelzeggend.

 

Basisscholen en kinderdagverblijven gaan dus wel weer langzaamaan open; dit advies werd eerder gisteren al bekendgemaakt. De rest wordt na 20 mei duidelijk. In ieder geval is er een streep door Lowlands, Mysteryland, Pinkpop en alle andere grote festivals gezet — die organisaties vragen nu of de mensen die een kaartje hebben gekocht dat alsjeblieft willen houden voor volgend jaar en níet hun geld terug willen vragen. Lijkt me een heel redelijk verzoek.

 

Maar toch, hoewel ik had niet verwacht dat we te horen zouden krijgen dat het 28 april weer ‘normaal’ zou worden, tóch kwam het als een klap. Weer uitstel. Ik snap alle redeneringen en natuurlijk is dit ook beter, maar soms word ik er een beetje somber van. Omdat het zo uitzichtloos lijkt af en toe. Want is 20 mei wel haalbaar? Toen voor het eerst 28 april als datum werd uitgesproken, leek dat nog zo ver weg. Nu is dat volgende week. 20 mei lijkt nu ook nog ver, maar voor je ’t weet zijn we vier weken verder en zijn we nog niet waar we moeten zijn.

 

Het is, vind ik, helemaal oké om daar af en toe flink van te balen. En daarna kom ik weer tot de conclusie dat het niet anders is. En dat er niets anders op zit dan het te accepteren en op deze voet door te gaan. Ik ben benieuwd of dat bij jullie ook zo is. Zaten jullie ook vol spanning voor de TV, of was het allemaal wel wat jullie verwachtten?

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer