Nummer 3 is onze favoriet…

 

Miloe is net terug van drie weken in Portugal. En besloot dat dit het fijnste vakantieland van Europa is. Daar heeft ze maar liefst 15 redenen voor.

 

1.Omdat wij Nederlanders dat nou eenmaal belangrijk vinden: het is goedkoop. Voor een tientje kun je prima uit eten, koffie kost maximaal een euro, net als een biertje.

 

2. De koffie (zie 1) is een eerste levensbehoefte voor Portugezen. Dat betekent dat een bakje overal heel erg lekker is, zelfs in de supermarkt staat een goede koffiemachine. Daar kost een espresso overigens een kwartje.

 

3.Bier is eveneens een eerste levensbehoefte, wat begrijpelijk is gezien de temperaturen. In Portugal drink je trouwens ook hele lekkere vinho verde, die wat minder alcohol bevat dan witte wijn dus je kunt een extra glaasje nemen. De sangria is trouwens ook niet te versmaden. Net als de port. Enne o ja, toen de ginja, kersenlikeur op tafel kwam schonk ik ook meer dan één glaasje in. Hetzelfde gebeurde bij de amandellikeur.

 

4. Portugezen zijn heel erg aardig, dol op kinderen en alles kan. Het maakt niet uit hoe laat je wil eten of drinken, of iets wel of niet op de kaart staat, ze regelen het. Ze spreken goed en graag Engels met een grappig accent en willen graag een praatje met je maken. Kom daar maar eens om in Frankrijk.

 

5.Portugal heeft meer dan 800 kilometer strand. Met ruige golven om naar te kijken, iets minder ruige golven om op te surfen of kalme golfjes om in te zwemmen. Maar liefst 88 stranden hebben een blauwe vlag, het internationale symbool voor veilige en schone stranden.

 

6.Er komen niet veel Nederlanders in Portugal, amper luidruchtige Engelsen of te veel drinkende Oost-Europeanen. Mits je Albufeira een beetje mijdt. Sowieso is Portugal veel meer dan alleen de Algarve.

 

Weer thuis moet ik de tourguide gelijk geven: ‘Portugal is de worst place to visit if you are on a diet’

 

7. Het land stikt van de sfeervolle stadjes met prachtige kathedralen, kastelen, kloosters en straatjes waar je eindeloos in kunt (ver)dwalen.

 

8.‘Portugal is de worst place to visit if you are on a diet.’ De tourguide in Lissabon maakte deze grap op de eerste dag van de vakantie en na drie weken gaf de weegschaal haar gelijk. Gegrilde sardinhas, inktvis en natuurlijk de goddelijke pastéis de nata, roomtaartjes die overal te krijgen zijn.

 

9. In de Atlantische Oceaan rond Portugal komen wilde dolfijnen voor. Stap op een boot, vaar een half uur en 95% kans dat je ze ziet springen. Magisch.

 

10.Portugal staat op nummer drie op de lijst van meest vreedzame landen ter wereld en is een stuk dichterbij dan de nummer twee Nieuw-Zeeland en een stuk warmer dan de nummer een, IJsland.

 

11.Het is er altijd lekker weer. De Algarve telt meer dan 3000 zonuren per jaar, twee keer zoveel als Nederland. Ook in andere delen van Portugal, zoals de Costa de Prata, waar de zee ruiger is en de cultuur authentieker, is het bijzonder aangenaam.

 

12.Lissabon is een van de leukste en sfeervolste steden ter wereld met een fijne mix tussen authentiek Portugees en bruisend hip.

 

13. Portugese mannen zijn bijzonder aangenaam om naar te kijken.

 

14. Je kunt logeren in schattige, sfeervolle quinta’s.

 

15. De Portugese saudade (weemoed) geeft het land een soort nationale droefheid. Waar ze precies verdrietig om zijn weet niemand, maar het zorgt voor klagelijk mooie fado en een prettig soort bescheidenheid.

 

 

Door Miloe van Beek

 

  Freelance journalist Miloe van Beek is wars van mooie plaatjes, en altijd op zoek naar het echte verhaal. Ze is chronisch chaotisch, heeft geen enkel paar dezelfde sokken, maar wel twee luidruchtige kinderen, een ongehoorzame hond, twee katten en een man met een carrière.

witte-balk-met-bol-miloe