15 minuten om een huis te kopen

 

Een van de eerste dingen die ik ‘s ochtends doe, al bij het ontbijt met een kop koffie, is het openen van de Funda-app. 

 

 

 

Geen idee waar mijn verslaving vandaan komt want ik was altijd dik tevreden met mijn huis, maar het begon een beetje te kriebelen. en dus ben ik al een jaar fanatiek naar een andere woning aan het zoeken. Want één kind zit inmiddels op kamers en binnenkort vertrekt ook nummer twee uit Huize Smit. Die halflege kamers van mijn kinderen doen gewoon zeer aan mijn ogen. Ik weet het, het is een happy problem, maar we willen wel weer eens wat anders.

 

Vorige week opende ik met m’n slaperige hoofd de Funda-app en daar was mijn droomhuis.

 

Aan een idyllisch laantje met oude beuken, met een opritje voor de auto en een tuintje op het zuidwesten. Helemaal door het dolle maakte ik meteen een afspraak voor een bezichtiging van ‘het sfeervolle huis met authentieke details’ zoals het op de website werd genoemd. Ik zag mezelf al helemaal zitten in de woonkamer-en-suite met de originele glas-in-loodramen.

 

Maar het werd een enorme afknapper. Ik was kijker nummer 75 en kreeg 15 minuten om samen met drie andere stellen het huis te bezichtigen. Maar in plaats van een sfeervol huis met origineel glas-in-lood zag ik kozijnen met houtrot en enkel glas, scheuren in de achterpui, en bleken er nog loden leidingen in de keuken en de badkamer te zitten. Op de tochtige zolder kon ik nergens rechtop staan en de makelaar vertelde streng dat niet uitgebouwd of opgebouwd mag worden. Na 13 minuten was ik er eigenlijk al klaar mee en bij de uitgang kreeg ik het verzoek of ik binnen drie dagen een uiterst bod aan de verkoper kenbaar wilde maken.

 

Eenmaal thuis was het net of ik mijn eigen huis door vreemde ogen zag: fris, strak in de verf en geen houtrot te bekennen. Tevreden vertrok ik naar mijn goed geïsoleerde zolder waar ik vanaf mijn werkplek een mailtje naar de makelaar stuurde dat ik afzag van een bod. Want 15 minuten om rond te kijken om over een van de duurste aankopen van mijn leven te beslissen? Ik ben toch niet gek… als ik een paar nieuwe laarsjes wil kopen denk ik langer na.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit