14 juli 2016

 

Al jaren resideren we in de zomer in Nice. Een heerlijke stad aan de Côte d’Azur, waarvandaan je zo ‘even’ naar Italië, Monaco of één van de andere Franse steden rijdt, fietst of je laat vervoeren per helikopter.

 

 

Meestal arriveren we net een paar dagen voor quartorze juillet, oftewel 14 juli. 

 

Wat voor ons Koningsdag is, is dát voor de Fransen hun nationale feestdag, die in het hele land wordt gevierd. In hun geval met veel militair vertoon en dus diverse militaire parades. 

 

Die leuke vrijmarkt zit er helaas niet bij. Dat is misschien maar goed ook, want de auto zou propvol zijn met al die hippe brocante-spullen, waar je hier zomaar verliefd op kan worden. En thuis in ons eigen land denk je: wat moet ik er eigenlijk mee…

 

Ons verblijf staat aan de Promenade des Anglais, twee blokken van Hotel Negresco. Op deze foto zie je het hotel Negresco, speciaal uitgelicht in de kleuren van de Franse vlag. Deze foto heb ik gemaakt op de avond van 14 juli 2016, nét voordat het vuurwerk begon om de nationale feestdag af te sluiten. 

 

Wat er na het vuurwerk gebeurde is geschiedenis geworden. Eén malloot is met zijn vrachtwagen op de menigte ingereden op het moment dat het vuurwerk was afgelopen. Dat vuurwerk waar zojuist duizenden inwoners van Nice en toeristen van over de hele wereld naar hadden gekeken. Zesentachtig mensen kwamen daarbij om het leven, en meer dan vierhonderd werden zwaargewond afgevoerd. 

 

Dat wijzelf door het oog van de naald zijn gekropen, moge duidelijk zijn. 

 

We komen nog steeds elke zomer in Nice. Maar de stad is nooit meer het oude Nice geworden zoals we het kenden. 

 

Op het moment dat Peter R. de Vries werd neergeschoten zaten we al hier in het zuiden. Het schokkende nieuws bracht allerlei beelden terug. Alsof je in een misdaadserie terecht bent gekomen, maar helaas is dit de keiharde werkelijkheid. 

 

We komen net terug van een avondwandeling op de boulevard. Sinds twee dagen wordt de stad weer extra beveiligd. Er zijn vele politieagenten op de been en er zijn bewapende militairen ingezet. Dat moet een veilig gevoel geven, maar dat doet het natuurlijk niet.

 

 

Het is die onrust, die voor altijd rondom quartorze juillet zal terugkomen. Uiteraard komt er een herdenking, op de 14e. Opdat we het nóóit vergeten, en dat doen we zeker niet.

 

En ook al genieten we hier van de zon, zee en strand, we staan wel stil bij wat zich hier vijf jaar geleden heeft afgespeeld. En bij wat er onlangs in Amsterdam is gebeurd.

 

 

Door: Grace Bregman