13 dingen die ik liever doe dan kijken naar het Songfestival

Dat Joost Klein vanavond in de halve finale van het Eurovisie Songfestival staat, is deze week niet te missen.

 

 

 

Hij is all over the place. Je kan de radio niet aanzetten of het gaat erover. En ook op sociale media struikel je over de berichtjes dat ie in Malmö is aangekomen, dat ie de eerste repetitie heeft gedaan of dat er een blauwe kip op het podium staat. Een blauwe kip, hè mensen…

 

Nou, het zal allemaal wel. In Huize Smit zijn we er niet zo van, dat Songfestival. Vroeger, toen ik als klein grietje met natte haartjes op de bank ervoor mocht opblijven, was het lekker overzichtelijk. Er deden maar 10 landen mee, dus had je aan één avondje wel genoeg. Strak van de spanning zag ik in 1980 hoe Ierland  won met het door Johnny Logan gezongen What’s another year. Dat waren nog eens tijden.

 

Niks geen coole videowall of bloedmooie danseressen die nu de aandacht opeisen. Nee joh, gewoon een liedje zingen en dat was dat. Nu vind ik er geen bal meer aan. Sommige deelnemers hebben totaal geen zangtalent of hun act is zo idioot dat wij thuis met opgetrokken wenkbrauwen bedenken wie dat nou weer verzonnen heeft. En dan duurt het hele feest ook nog eens drie dagen. Nou, dan hebben we wel wat anders te doen.

 

13 dingen die we in Huize Smit liever doen dan kijken naar het Songfestival:

 

1.     Ik loop nog liever een rondje met mijn Takkie in de regen.

2.     Ik sleep nog liever het grofvuil naar de kant van de weg. Is zeker 125 stappen.

3.     Ik doe nog liever de weekendboodschappen. Zo’n kar waar je niet meer overheen kan kijken… En dan weer die 125 stappen van de auto terug naar mijn huis dragen.

4.     De ene puber fietst nog liever 9 kilometer naar school. Tegen de wind in.

5.     Ik strijk nog liever 23 overhemden. Ja, echt waar.

6.     Mijn meneer zet nog liever een Ikea-kast in elkaar. Met een zakje lijm.

7.     We gaan nog liever samen op 1e Pinksterdag naar een ramvolle meubelboulevard.

8.     Ik logeer nog liever een week bij m’n schoonouders.

9.     Ik ga nog liever de badkamer boenen, inclusief alle voegen. Getsie, wat een klus.

10.  Ik kijk nog liever naar mannen van middelbare leeftijd op een wielrenfiets. In racefietskleding.

11.  Ik maak nog liever de keuken schoon nadat mijn zoon gekookt heeft. Het was heerlijk, maar wat een puinhoop maakt die jongen.

12.  De andere puber leest nog liever een boek. Jawel, met van die lettertjes.

13.  Mijn man maakt nog liever het terras schoon met de hogedrukspuit. Dan zit de blubber werkelijk overal.

 

Natuurlijk hoop ik dat we gaan winnen, want van Europapa van Joost Klein word je natuurlijk hartstikke vrolijk. Maar dat hoor ik zondagochtend dan wel…

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit