11 redenen waarom ik altijd in Arnhem wil shoppen

 

Arnhem is mijn favoriete shopstad. Geworden. Hoezo Arnhem? Komt allemaal door een vriendin die me er keer op keer mee naartoe sleurde. Ik liep ook altijd braaf achter haar aan, want ik heb totaal geen richtinggevoel. En dat wordt er natuurlijk ook niet beter op, als je altijd achter je vriendin aanloopt.

 

Intussen woont m’n vriendin in Frankrijk en moet ik het helemaal in m’n eentje uitzoeken. Noteer ik dus van tevoren de adressen en loop met een pratende iPhone in m’n hand richting m’n favoriete winkels. Ik zou natuurlijk een andere stad kunnen uitzoeken, maar ik ben er nu aan gewend…

 

Het stikt er van de leuke winkeltjes. Ook heel veel winkeltjes die je in andere steden niet vindt. Dat maakt het zo uniek. En omdat de beroemdste modeacademie van Nederland in Arnhem zit, gebeurt er ook altijd heel veel op modegebied.

 

In willekeurige volgorde mijn 11 favoriete adresjes:

 

1Het Trix & Rees-huis. Kom ik nooit met lege handen uit. Lukt me niet. Heerlijke tricot kleding, maar ook kleren van mooie andere merken en ook nog fijne accessoires. En…het is ook nog eens een mooie winkel. Je wordt er al vrolijk van, als je binnenloopt. Kerkstraat 19.info@trixenrees.nl

 

2Smits schoenen. Schoenenwinkels genoeg. Maar deze sla ik nooit over, want altijd het nieuwste van het nieuwste. En het mooiste van het mooiste. Van chic-de-friemel tot sportief. Jansstraat 8B

 

3Minouche en Rûne. Worden bijzondere ringen en sieraden gemaakt en verkocht. Ik heb er ooit eentje zelf staan bedenken daar. In overleg met de ontwerpsters natuurlijk. Met een camee en een mini-aquamarijntje. Hebben ze toen voor me gemaakt. Nog altijd blij mee. Eiland 1.

 

4Humanoid. Zo mooi en zo’n mooie winkel ook. Echt bijzondere kleding en accessoires. Ook voor mannen trouwens. Prachtige merken en een verrassende collectie van het huis zelf. Alleen al voor Humanoid zou ik zo naar Arnhem rijden. Weverstraat 14.

 

5Jones. Eigenlijk moet die op 1 staan, maar goed, willekeurige volgorde, zei ik. Absoluut niet voordelig deze winkel, maar ik loop er altijd verlekkerd rond. Heb er dit jaar een nieuwe tas gekocht (oh nee, twee, want ik kon niet kiezen…) En die winkel… oooh! Een soort oase met kwetterende vogeltjes in het midden in een indrukwekkende kooi. Sjaals om verliefd op te worden, maar ook heerlijke parfums en andere beautyproducten van unieke merken. Prachtige hempjes voor onder je mooie kleren. En nog veel veel meer. Eiland 6.

 

6Penninkhof. Daar begon het allemaal ooit met m’n Arnhem-shop-‘verslaving’. Een giga collectie, die helemaal op kleur hangt. In de tijd dat ik alleen nog maar zwart droeg, werd ik er ooit door de verkoopster op geattendeerd: ‘Zeg Franska, ik weet niet of je het in de gaten hebt, maar je staat bij de donkerblauwe kleren te kijken.’ Jansbinnensingel 11 en 16.

 

7De 4-D optiek. Nadat ik me net in Breda een nieuwe bril had laten aanmeten, liep ik per ongeluk bij deze winkel binnen. En jawel hoor… kon twee weken later terug om een extra bril op te halen. Want te leuk… Bentinckstraat 36.

 

8Lenneke Wispelwey. Lenneke maakt zulke mooie dingen van keramiek. Moet je een keer gezien hebben. En aangeraakt natuurlijk. Ik zou beginnen met een vaasje. Wil je er waarschijnlijk snel meer. Klarendalseweg 442.

 

9By Maeve. Groot. En veel. En mooi. Ik heb er al drie keer een in gerstekorrel gebreid vest van Linnebjerg weggesleept. Wel steeds een andere kleur natuurlijk. Vesten heb je nu niet bepaald nodig, maar het kan maar in huis zijn. Alvast. Het wordt tenslotte automatisch weer winter. Koningstraat 15.

 

10Bar Florian. Je hoeft natuurlijk niet aan een stuk door te shoppen. Veel te vermoeiend. Er moet ook even gezeten en gesnaaid worden. Dan ga ik naar mijn all-time-favourite op Jansplein 59. Klein maar fijn.

 

11Sugar Hill. Ik ben er nog nooit geweest, staat elke keer op de planning, maar dan is ineens de dag alweer om… en het is buiten het centrum… Toch ga ik absoluut een keer. Misschien gewoon daar beginnen volgende keer. Schijn je echt te móeten zijn. Want lekker en leuk. Heb ik al van veel mensen gehoord. Klarendalseweg 192. 

 

Veel plezier! En doe iedereen daar de groeten van me. X

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter

witte-balk-met-bol-franska