11x de leukste kerstmarken

 

Het is bijna kerst! Houd jij van de kerstsfeer met lichtjes en glühwein? Moet je nog kerstcadeaus kopen? Breng dan eens een bezoek aan een kerstmarkt in Nederland. Wij hebben alvast de aller-leukste op een rij gezet!

 

Sprookjesachtige kerstmarkt in Heemskerk

In Heemskerk wordt jaarlijks één van de grootste kerstmarkten van Noord-Holland gehouden. Maar liefst 20.000 bezoekers trekt de kerstmarkt. Het meest bijzonder is de locatie: een uniek terrein met een park, een bezoekerscentrum en een historische kasteeltuin. Rondom het eeuwenoude slot Assumburg staan kraampjes vol met kerstspullen. Je kunt op deze Castle Christmas Fair ook lekker eten en drinken en er zijn leuke optredens.

 

Periode: 7 t/m 10 december 2017

Openingstijden: donderdag 16-22 uur, vrijdag en zaterdag 11-22 uur en zondag 11-18 uur.

Toegang: € 7,50 (gratis voor kinderen tot zes jaar)

 

 

 

Magische kerstmarkt in Maastricht

Niet zo dol op kerst? Blijf dan weg uit Maastricht in de laatste maanden van het jaar. In de hele Limburgse hoofdstad hangt een magische kerstsfeer. Van eind november tot eind de december staat de stad volledig in het teken van kerstmarkten. Met kraampjes verspreid over verschillende pleinen is het kerstgevoel hier niet te missen. Een deel van de kerstmarkten is overdekt, dus zelfs met slecht weer hoef je niet thuis te blijven.

Het hoogtepunt is Het Vrijthof. Naast oliebollen eten en glühwein drinken, is hier genoeg te doen voor de actieve bezoeker. Neem de schaatsbaan van wel 1000 vierkante meter, het torenhoge reuzenrad en een de reuzenglijbaan. 

 

Tip: Maak er een gezellig weekendje weg van!

 

Periode: 1 december 2017 t/m 1 januari 2018

Openingstijden: 10-22 uur

Toegang: Gratis. Voor de schaatsbaan betaal je € 4,50.

 

 

 

 

 

Kerstmarkten in Amsterdam

Uiteraard wordt de kerst in onze hoofdstad ook uitgebreid gevierd. Een kleine greep uit de vele kerstmarkten in Amsterdam: Pure Wintermarkt, Christmas Fair, Funky Xmas Market en Christmas Village on Ice. Op de grote pleinen vind je de meest authentieke kerstmarkten. De schaatsbaan, carrousel en typische houten huisjes maken van het Rembrandtplein een echt winterwonderland. 

Op de Amsterdamse markten koop je bijzondere prullaria met een kersttintje. De kerstmarkten lijken daardoor bijna op een vlooienmarkt. Op zoek naar kitscherige kerstcadeaus? Hier zul je slagen.

 

Periode: Eind november 2017 tot begin januari 2018

Openingstijden: 11-23 uur

Toegang: Gratis

 

Theaterkerstmarkt in Dordrecht

Als geen kerstmarkt jou te groot is, is Dordrecht er zeker één waar je naartoe moet. Deze stad organiseert jaarlijks de meest uitgebreide markt van Nederland. Op de kerstmarkt speelt entertainment een grote rol. De stad staat bol van muziekpodia, waar artiesten kerstliedjes ten gehore brengen. Ook zin om een kerstliedje mee te zingen? Ga dan zeker even langs bij de bekende Christmas-sing-a-longs.

 

Periode: 15 t/m 17 december 2017

Openingstijden: 10-21 uur

Toegang: Gratis. Tip: pak vanaf de parkeerterreinen buiten de stad de gratis pendelbus.

 

 

 

 

Kerstmarkt in de grotten van Valkenburg

In Valkenburg vind je misschien wel de meest bijzondere en bekendste kerstmarkten van Nederland. De Gemeentegrot en de Fluweelengrot ademen van half november tot eind december kerst. Dat grotten een populaire plek zijn om je in kerstsferen onder te dompelen, blijkt uit de meer dan 125.000 bezoekers (!) uit binnen- en buitenland die jaarlijks op de kerstmarkt in Valkenburg afkomen.

Dwaal langs indrukwekkende wandschilderingen en prachtige sculpturen en shop je kerstspullen bij één van de vele kraampjes. Er is altijd wel warme chocolademelk in de buurt. Goed: de opbrengsten van de kerstmarkten dragen bij aan het behoud van de grotten.

 

Periode: 17 november t/m 23 december 2017

Openingstijden: 10-20 uur (op vrijdag en zaterdag tot 21)

Toegang: € 7,00

 

 

Utrecht in kerstsferen

Ook Utrecht is in december in de kerstsferen. In de hele stad worden kerstmarkten en winterse activiteiten georganiseerd. Zoals het knusse – de naam zegt het – Knüss Winterfest op de Mariaplaats. Voor meer spektakel ga je naar de Country & Christmas Fair bij Kasteel de Haar: een kerstmarkt in sprookjesachtige sferen van 21 t/m 26 november 2017. Houd de website van bezoek-utrecht.nl in de gaten voor nog meer kerstevenementen in Utrecht.

 

Knüss Winterfest

Periode: 16 en 17 december 2017

Openingstijden: 11-18

Toegang: gratis

 

Winters festijn in Arnhem

Een kerstmarkt die je als kerstliefhebber niet mag missen, is die in Arnhem. Vanaf 17 december organiseert de stad een winters festijn door het centrum van Arhnem. Gegarandeerde kerstpret voor jong en oud met een schaatsbaan, een levende kerststal met Rudolph het rendier en ruim 200 gevulde kramen.

Door de straten klinken kerstliedjes door speakers en live koortjes dragen kerstklassiekers voor. Daarnaast is Arnhem versierd met lichtjes en imposante kerstbomen. En natuurlijk smul je van sappige braadworst, Hollandse erwtensoep, glühwein en versgebakken poffertjes.

 

Vanaf 17 december 

Openingstijden: 12-18 uur

Toegang: gratis

 

 

 

Kerst en speciaalbier in Haarlem

In Haarlem verrijst in november ook een kerstmarkt. Zingende kerstkoren, live optredens en honderden kerstkramen kleuren de straten. Tegelijkertijd vindt het Haarlems Winterbierfestival plaats. Op het Hortusplein worden speciaalbiertjes vanuit houten chalets getapt.

 

Periode: 9 en 10 december

Openingstijden: 10-19 uur

Toegang: gratis

 

Scandinavische kerst in Rotterdam

Als je een Scandinavische kerst wilt beleven, ga dan naar Rotterdam – waar je een echte Finse kerstmarkt vindt. Naast een uitgebreide supermarkt met Finse etenswaren shop je hier Fins textiel, design glaswerk en servies, houten speelgoed, boeken, CD’s, kerstartikelen, sauna-accessoires en handgemaakte producten. Oh, en in plaats van een Glühwein warm je hier je handen aan een Finse Grog, lekker!

 

Periode: 17 t/m 18 november en 24 t/m 26 november

Openingstijden: 10-18 uur

 

 

Haagse kerstmarkt

Wat klein begon, is inmiddels uitgegroeid tot een kerstmarkt waar je u tegen zegt. Op Royal Christmas Fair in Den Haag op het Lange Voorhout tref je het allemaal: tientallen kerstkraampjes vol glühwein, winterse vachten, versgebakken flammkuchen en duizenden lichtjes, maar ook: optredens van kinderkoren, theatergroepen, ensembles en storytellers.

 

Periode: 15 t/m 24 december 2017

Openingstijden: 12-21 uur

Entree: gratis

 

 

 

Dickensfestijn in Deventer

Wellicht dé reden om Deventer te bezoeken deze kerst is het Charles Dickensfestijn. Een van de bekendste schrijvers wordt met kerst herdacht en dat doet Deventer op grootse wijze. Bij de Deventer Schouwburg word je verrast door de grote Dickensshow. De personages uit de beroemde boeken zijn hier tot leven gekomen. Oliver Twist en Scrooge lopen hier vrij rond en worden vergezeld door bijna 1.000 acteurs die allemaal in de negentiende-eeuwse stijl rondlopen. De hele samenleving is hier present: de high society, de middenklasse en weeskinderen. Kijk daarnaast goed uit voor de belhamels die zich natuurlijk ook laten gelden!

 

De kerstmarkt kun je vinden onder de toren bij de Grote Kerkhof. Het hele weekend is Deventer in kerstsferen, de markt is geweldig versierd en heel sfeervol. Gezellige drukte, maar geen massatoerisme. En de authentieke ‘Deventer sfeer’ vind je hier nog terug vanwege het hoge aantal ‘locals’ op de markt. De markt telt zo’n 75 kraampjes. Hier kun je onder meer kleding, speelgoed, cadeautjes, handgemaakte artikelen en natuurlijk een hoop lekkernijen krijgen. Het binnenterras van de kerk staat vol met lekkere hapjes, ook echte streekproducten.

Dickens Festijn

16 en 17 december 11.00 tot 17.00

14, 15 en 16 december

Kerstmarkt entree: €3,- (kinderen t/m 11 jaar gratis)

Openingstijden: 14 december14.00 tot 21.00

15 december 10.00 tot 21.00

16 december 10.00 tot 17.00

 

Bron: Zoover.nl