10 Tips om te voorkomen dat je voorraad bederft en beschimmelt
Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: 10 Tips om te voorkomen dat je voorraad bederft en beschimmelt.
Tassen vol boodschappen dragen we de supermarkt uit, want dan is de voorraad weer lekker op peil. Maar hoe bewaar je al die spullen nou zo goed mogelijk, zodat je niet na een paar dagen alweer de helft in de groene bak staat te keilen?
Komkommer heeft het koud
Bewaar een komkommer op kamertemperatuur, niet in de koelkast. In de groentela verandert hij al snel in een snotterige groene klont, getver.
En die tomaten?
Tomaten horen niet in een plastic zak, en ze horen niet in de koelkast. Zijn de tomaten nog niet zo rijp, leg ze dan op hun steeltje op een koele plek om nog een beetje na te rijpen. Wil je dat ze snel rijp worden, leg er dan een banaan of ander fruit bij. Zijn de tomaten rijp, bewaar ze dan op kamertemperatuur, steeltje in de lucht, en zorg ervoor dat ze niet tegen elkaar aan drukken – zo voorkom je rotte, zachte plekjes. En wist je dat je tomaten ook kunt invriezen?
Sappige rozijntjes?
Zijn de rozijnen uitgedroogd, keihard en allemaal aan elkaar geplakt? Week ze een uur of twee in warm water en ze zijn weer zacht en sappig.
Boter en kaas
Droogt de Parmezaanse kaas uit? Smeer het stukje waar je van raspt in met boter. Dat houdt de kaas zacht.
Aardappelen houden van het donker
Leg je de aardappels op een decoratieve schaal? In de plastic zak waar je ze in koopt, en dan in de kast? Fout. Aardappelen houden juist van een donkere, koele plek. De bijkeuken is beter, en doe ze in een kratje zodat ze een beetje ventileren – dat voorkomt aardappelrot. Liggen ze in het licht, dan worden ze groen en glazig – niet lekker.
Rum, gin en cognac – over de datum?
Gelukkig, sterke drank kan niet bederven. Een aangebroken fles rum of whisky blijft jaren goed. Bewaar ze in het donker en met de dop erop – natuurlijk – dan kan de smaak alleen maar beter worden.
Kruiden bewaren
Koriander en peterselie verleppen soms onder je handen, en dat geldt ook voor dille en bieslook. Bewaar die kruiden in een los zakje in de koelkast. Takjes tijm, rozemarijn en salie zijn juist olie-achtig, die kun je bij kamertemperatuur bewaren, losjes aan elkaar gebonden met een touwtje. En basilicum? Nooit in de koelkast, want binnen de kortste keren zitten er al zwarte vlekken op het blad.
Aardappelpuree: vriezer!
Heb je aardappelpuree gemaakt, maar veel te veel? Doe de rest in de kuiltjes van een muffinvorm en vries het in. Die diepgevroren blokjes aardappelpuree wip je dan uit de vorm, doe je in een zakje en kun je per portie pakken als je weer trek hebt in een beetje puree.
Sperziebonen in de vriezer?
Worden de sperziebonen een beetje slap en ongezellig? Je kunt ze invriezen! Snij de koppen en konten eraf, snij ze desnoods alvast op maat, en doe ze in een diepvrieszakje. Heb je ze zelf geplukt en zit er nog wat aarde of viezigheid aan, spoel ze dan af voor het invriezen. Die diepgevroren boontjes kun je zo in het hete water gooien als je ze wilt eten.
Bieten drogen uit
Snij meteen het blad en de bladkroon van verse bieten af als je ze koopt. Via het blad verdampt veel vocht, waardoor de bieten uitdrogen en rimpelig worden.