Kunstwerkjes

 

Ben je in Parijs, dan ga je ‘even’ naar Ladurée voor een paar kunstige macarons. Maar ja, da’s zo ver weg. Zelf maken kan ook.

 

 

Bros en krokant vanbuiten, satijnzacht en smeuïg vanbinnen, zo moeten ze zijn. Het lijkt heel wat maar echt moeilijk is het niet. Gewoon doen.

 

Dit heb je nodig

voor ca 35 macarons

  • 115 g amandelmeel
  • 160 g poedersuiker
  • 3 eiwitten van grote eieren (90 g eiwit) op kamertemperatuur
  • snufje zout
  • 90 g fijne kristalsuiker
  • paar druppels kleurstof

 

Voor de vulling

  • 240 g zachte boter
  • 350 g poedersuiker
  • 1 el vanille-extract
  • 2 el slagroom
  • 1 el citroenrasp
  • 1 el verkruimelde pistachenoten
  • 1 el cacaopoeder
  • 1 el aardbeienjam

 

 

Zeef poedersuiker en amandelmeel in een kom en meng door elkaar met een spatel. Neem een vetvrije en schone kom en mix (op middelhoge snelheid) de eiwitten samen met een snufje zout tot ze schuimen. Voeg nu de kristalsuiker toe en mix de eiwitten tot stijve en glanzende pieken. Dit kan best zo’n 8 minuten duren.

Werk nu met een spatel het amandelmengsel voorzichtig door de eiwitmassa tot je een mooi homogeen beslag hebt. Wil je verschillende kleuren, verdeel dan het beslag in een paar bakjes en voeg aan elk bakje een druppel (of twee) kleurstof toe. Spatel erdoorheen (niet te lang). Het beslag moet in een sliert van de spatel afglijden, mooi glad en niet te vloeibaar zijn.

 

Zet een bakplaat met daarop een vel bakpapier klaar of gebruik een speciale bakmat die je op het ovenrooster kunt plaatsen.

Gebruik een spuitzak met ronde tip en vul hem met het beslag. Zorg ervoor dat er geen lucht meer in de spuitzak zit. Spuit nu voorzichtig ronde schelpjes op het bakpapier of de bakmat en houd de spuitzak met een hand stevig vast zodat er geen lucht in de bovenkant van de spuitzak kan komen. Maak rondjes met een doorsnede van ongeveer 2 cm en hoogte van ongeveer 4 mm. Laat steeds wat ruimte tussen de schelpjes tijdens het spuiten en maak een even aantal schelpjes (tussen de 30 tot 36).

Laat de schelpjes eerst 20 tot 30 minuten op het bakblik op kamertemperatuur drogen voordat ze in de oven gaan. Zet ze daarna onder in een voorverwarmde oven op 150 °C. Laat de ovendeur een klein beetje open (plaats een houten lepel tussen de deur) en bak ze in ongeveer 20 minuten gaar.

 

De vulling (cacao, citroen, pistache en aardbei)

Maak intussen de vulling. Klop de boter romig met de mixer. Voeg de poedersuiker toe en mix tot een glad geheel. Klop de vanille en slagroom erdoor en blijf mixen tot je een licht en luchtig mengsel krijgt.

Verdeel de boterroomglazuur over vier kommetjes. Roer de cacao, citroenrasp, pistache en aardbeienjam door elk van de kommetjes om zo vier verschillende vullingen te krijgen. Zet apart.

 

Als de schelpjes uit de oven komen, laat je ze eerst goed afkoelen en haal ze dan pas van de bakplaat. Smeer een kant van de macaron in met de vulling en plaats de andere daar weer op. Et voilà!

 

Tip: je kunt altijd op YouTube een filmpje zoeken hoe je macarons maakt, heel handig.

 

 

Eet smakelijk!