Zalig én zomers simpel:
10 x super­tomaten

 

Monique: Als je mij vraagt wat ik meeneem naar een onbewoond eiland, denk ik niet aan een boek of muziek, maar aan tomaten! Omdat je er zoveel ontzettend-lekkers mee kunt maken.

 

1. De zon op een taartje: plakken tomaat laten uitlekken op keukenpapier. Samen met rode uienringen en tijm op bladerdeeg (diepvries, volg de aanwijzingen op de verpakking) leggen. Besprenkelen met een heel klein beetje olijfolie (met pepertjes). De randjes insmeren met geklopt eigeel. Afbakken in de oven. Lekker bij de thee.

 

2. Om de hele dag van te snoepen: koop zo’n emmertje of bakje gemengde tomaatjes bij de supermarkt. Even bakken in olijfolie tot de velletjes hier en daar gaan verkleuren en rimpelen. Doet wonderen met de smaak! Af laten koelen. Ik snoep ze zo op. Of doe ze door de sla.

 

3. Een stuk of vier tomaten in blokjes snijden, laten uitlekken in een vergiet. Mengen met ringetjes lenteui, heel veel gehakte platte peterselie, sap van 1 citroen, klein scheutje olijfolie. Zeezout en peper naar smaak. Die belachelijke hoeveelheid citroen doet ‘t ‘m.

 

4. BLT (bacon, lettuce and tomato), my-all-time-favorite-sandwich. Twee geroosterde stevige desemboterhammen (wit!). Ertussen: plakken tomaat, romeinse-slabladeren, uitgebakken bacon (nog een beetje warm), een gulle hoeveelheid mayonaise, peper uit de molen.

 

5. Halfgedroogde tomaten, in de échte zon gedroogd. Gewoon proberen. Op vakantie, want je hebt zo’n beetje twee volle dagen zon nodig. Kleine ovale rode tomaten halveren en zaden verwijderen. Met de bolle kant naar boven laten uitlekken op keukenpapier. Met de holle kant naar boven op een plank leggen in de zon. Besprenkelen met wat zeezout. Twee dagen geduld. ‘s Avonds naar binnen halen.

 

6. Chutney (zo’n beetje overal lekker bij): een pond tomaten in grove stukken gesneden, 2 kleine rode uien in halve ringen, 100 gram suiker, 50 ml rode wijn azijn, stukje gember geraspt, 1 Spaanse peper in ringetjes (zaadjes verwijderd). Alles bij elkaar in een pan met dikke bodem. Lekker laten sudderen totdat je vindt dat-ie goed is (veel proeven tussendoor). Op smaak brengen met zeezout en peper uit de molen. Bewaren in schone jampotten, of in kleine porties invriezen.

 

7. Warm-weer-spaghetti. Franska gaf ons al het verrukkelijke recept van Marlies. Wat een succes! Ik deed er op ‘t laatst (in plaats van Parmezaan) nog wat ansjovis in stukjes bij en gehalveerde zwarte olijven.

 

 

 
8. Tomatencarpaccio: alleen de mooiste gerijpte ‘coeur de boeuf’-tomaten gebruiken! In zo dun mogelijke plakjes snijden (ik neem altijd mijn eigen scherpe messen mee op vakantie. Ben te vaak teleurgesteld geweest na het openen van de keukenla in een huurhuisje). Samen met dunne uienringen (het liefst van zo’n lekkere dikke verse bosui) en basilicumblaadjes draperen op een grote schaal. Besprenkelen met je beste olijfolie. Afmaken met gulle Parmezaan-krullen.

 

9. Drie-kleuren-tabouleh (couscoussalade). Ik gebruik liever bulgur, is wat grover. Twee kopjes bulgur overgieten met kokend water, afdekken en 10 minuten laten staan. Losroeren met een vork. Kleine tomaatjes (rood, oranje, geel) even bakken in olijfolie. Beetje af laten koelen. Samen met een handvol gehakte munt en een handvol gehakte koriander door de bulgur mengen. Citroensap en olijfolie toevoegen. Op smaak brengen met zeezout en peper uit de molen. Wat verkruimelde zachte geitenkaas erop met wat gehakte dadels.

 

10. Ketchup! Mijn ‘guilty pleasure’: ik kan geen roerei eten zonder ketchup, maar dan wel die van Walter Abma, die haal ik bij Marqt.

 

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Linda van Iperen. Haarstylist: Mandy Huijs.