‘10.000 stappen hebben nauwelijks impact’

 

Het was in coronatijden elke dag zo’n beetje mijn enig concrete doel ofwel bezigheid: die 10.000 stappen halen. Jep, corona stond voor mij gelijk aan wandelen, wandelen en nog eens wandelen.

 

 

 

En natuurlijk trots zijn als je weer die 10.000 stappen hebt aangetikt, want het is nogal wat. Ik dacht oprecht dat ik er fitter van zou gaan worden. Tsja, goed voor je is het absoluut, maar dat fit worden, dat niet zo.

 

Dat wijst een nieuw onderzoek uit dat wetenschappers van de Exercise Science Department en de Nutrition Dietetics and Food Science Department van Brigham Young University in Utah hebben uitgevoerd. Een pittig onderzoek wel: ze lieten 120 studenten zes maanden lang, zes dagen per week 10.000, 12.500 of 15.000 stappen zetten. Sorry, maar als je ook nog een baan ernaast hebt, hóe zijn die 15.000 stappen per dag in godsnaam mogelijk? Ik vond een fulltime baan en die 10.000 soms al echt een uitdaging.

 

Daarnaast moesten de studenten ook bijhouden hoeveel calorieën ze elke dag binnen kregen. Aan het einde van dit onderzoek werden de studenten gewogen en wat bleek? Die stappen maakten dus bijzonder weinig uit. 10.000 stappen, maar ook die 15.000 stappen: gemiddeld gezien kwamen de studenten alsnog anderhalve kilo aan.

 

Die stappenteller gebruiken om gewicht mee te verliezen heeft dus totaal geen nut, maar de onderzoekers benadrukken wel dat zoveel stappen per dag zetten wel degelijk een positief effect heeft, namelijk op je mentale gezondheid. Ooooké. Dan ga ik vandaag wel weer een rondje om voor mijn mental health.

vogel die boos rond loopt

 

Bron: AD.nl

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer