02-02-2002

 

Het is alweer 16 jaar geleden: dé dag van de traan en van de ringen die niet echt soepel om de vingers pasten.

 

 

Niemand vergeet de datum: 02-02-2002. De trouwdag van onze koning en koningin.

 

Ze lijken nog altijd gelukkig met elkaar en wat zien ze er nog altijd stralend uit. Ach, even wegzwijmelen bij die dag… Het gebeurde allemaal in de Beurs van Berlage en in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Er waren naast familie en vrienden ook nog eens 600 genodigden bij hét unieke moment. Zo zenuwachtig waren de twee toen. Wie weet niet meer hoe de balkonscène en het jawoord gingen? We hoorden van Carel Kraayenhof de Argentijnse tango Adiós Nonino – wat letterlijk vertaald ‘vaarwel vadertje’ betekent. Het werd een bijzonder emotioneel nummer omdat de vader van Máx niet aanwezig mocht zijn vanwege zijn duistere verleden. Hij was minister tijdens de tijd van oud-dictator Jorge Videla en was daarom niet welkom op de bruiloft van zijn dochter. Dat wist Máx natuurlijk allang, maar toch was het lastig, op het moment dat ze met haar man een nieuw leven begon.

 

Nog een moeilijk moment: tijdens de rijtoer die het kersverse echtpaar maakt door de stad is luid protest te horen. Er wordt met potten en pannen geslagen en er wordt boe geroepen. En dat is niet alles. er worden rookbommetjes, een verfbom en een waxinelichthouder naar de koets gesmeten. Ongelooflijk. Dat is een moeilijk moment voor ons verse koningspaar.

 

Een echt mooi kippenvel moment was het jawoord, en dat precies op dat moment iedereen buiten aan het juichen is. In de kerk werd niet gekust, maar op het balkon mag het dan eindelijk. In de kerk ging het bovendien zelfs nog even mis met de ringen: Willem-Alex kreeg de ring niet om bij zijn nieuwe vrouw. Waar ze tijdens hun huwelijk de ring om de ringvinger van de rechterhand deden, draagt Willem-Alexander ‘m tegenwoordig op links. Máxima wisselt af en draagt ‘m op links en rechts. Iedereen is blij. Het blijft niet bij een kusje. Het stel kust elkaar opnieuw en opnieuw. Wat zijn we nu, na 16 jaar, nog blij met Máxima en Willem-Alexander. Het valt niet mee wat ze elke dag weer doen voor ons land. En daar mogen we best eens bij stilstaan. Geniet van jullie datum, Máxima en Willem-Alexander!

 

 

 

Door Redactie Franska.nl

 

Beeld: ANP