Waarom doen ze dat toch?

Ik blijf me verbazen, dankzij de jonge mensen om me heen. Deze keer weer hierover.

 

Vandaag is het dikke-truien-dag. Of warme-truien-dag. Of hoe het ook maar heten mag. Ik moet daardoor ineens denken aan iets waar ik me al honderd jaar over verbaas. Oh, nee. Iets korter. Nou ja. In elk geval heel lang al. Veel van die meisjes op het werk doen dus iets wat ik ‘bijzonder’ vind. Nou jaaa, meisjes… Vrouwen bedoel ik eigenlijk, die dan een ietsjepietsje (jaartje of 20) jonger zijn dan ik…

 

Ja, sorry hoor, lieve jonge ‘meisjes’, ik heb verder helemaal niets tegen jullie. Sterker nog, ik vind het hartstikke leuk om jongere mensen om me heen te hebben. Leer elke dag weer iets nieuws. Helemaal dankzij jullie. Gisteren nog. Iets met AirDrop en foto’s zomaar van je bureaublad naar je telefoon transporteren. Was trouwens van een jongen die me dat leerde.

 

Toch is er iets dat me enorm verbaast. Ik vraag me namelijk soms af, of veel jongere vrouwen eigenlijk wel winterkleren hebben. Die zitten op hun werk in een soort outfit alsof we een tropisch klimaat hebben in dit land. En dat zie ik echt al heel erg lang.

 

Why? Het is nu namelijk winter

 

Ja, oké, geen Elfstedentochtwinter, maar toch. Winter is winter. Je hoort de dames best vaak klagen dat ze het koud hebben. Trek dan iets áán, denk ik dan. Of zouden ze misschien anticiperen op de beloofde global warming? Zo hard gaat die nou ook weer niet. Of vinden ze dan dat de verwarming zich maar aan moet passen aan hun favoriete jurkje? Of ligt het gewoon aan mij en komt het omdat ik nog opgegroeid ben in een tijd waarin je alleen een kachel in de woonkamer had? En ijsbloemen op je slaapkamerruiten. Lang voor de centrale verwarming dus.

 

Zou het daarvoor komen dat ik me daar dus over verbaas? Want tja, als je ouders het hele huis altijd lekker warm hielden toen je klein was, zodat een trui of vest gewoon ‘niet te doen’ was binnen, dan is het ook logisch om in je zomeroutfit te blijven rondlopen. Eigenlijk is het dan dus weer verbazingwekkend dat er nog steeds wintercollecties in de winkel hangen… Of doen ze dat alleen voor de wintersport en de warme-truien-dag? Wie het weet mag het zeggen.

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.

witte-balk-met-bol-franska