Zorgeloos als zzp’er in de zorg?

 

Steeds meer zorgmedewerkers kiezen voor een zelfstandig bestaan, maar is dat nu eigenlijk wel zo zorgeloos als ze denken?

 

 

 

 

Omdat de werkdruk groeit en het inkomen niet stijgt kiezen steeds meer zorgmedewerkers voor een zelfstandig bestaan. Niet meer in loondienst tegen een veel te laag salaris, maar een hoog uurtarief en de vrijheid om te werken wanneer het jou uitkomt. Dus geen slopende nacht- of weekenddiensten meer en een vakantie plannen wanneer je er zin in hebt. Klinkt als een onbekommerd bestaan, nietwaar? En veel beter dan het buffelen als loonslaaf. Maar is dat zzp’en nu wel echt zo zorgeloos als ze denken?

 

Het is inderdaad zo dat een zzp’er een hoger uurtarief heeft dan iemand die in loondienst zit, maar deze zelfstandige is nu als ondernemer zelf verantwoordelijk voor de kosten die een werkgever anders voor zijn rekening neemt. Dan moet je denken aan de reiskosten, opleidingen, een pensioenvoorziening en, niet geheel onbelangrijk, de werkgever betaalt door als je ziek bent. Die luxe heb je niet als zzp’er en het zal je toch gebeuren dat je zelf langdurig ziek wordt en geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten (die overigens hartstikke duur is). En als je opdracht eindigt dan heb je als zzp’er ook geen recht op een WW-uitkering. Een groot deel van dat hogere uurtarief gaat dus juist naar die extra kosten die een zelfstandig ondernemer nu eenmaal zelf voor haar rekening moet nemen om een spaarpotje op te bouwen voor karige tijden.

 

Maar ondanks al deze beren op de weg kiezen toch steeds meer zorgmedewerkers voor een baan als zelfstandig zorgmedewerker en laten zich inhuren. Om aan al die zzp’ers te komen wordt er gebruikgemaakt van bemiddelaars, recruiters en detacheringsbureaus die daar jaarlijks zo’n drie miljard euro aan verdienen. Geld dat men uiteraard beter kan besteden aan een salarisverhoging voor de zorgmedewerkers in loondienst die daar al jaren voor strijden en nu steeds vaker kiezen voor een baan als zelfstandige omdat ze dan meer verdienen. En zo is de cirkel weer rond.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit