Zwanger dankzij ivf en een abortus vanwege een hazenlip?

 

 

‘Want dit meisje zal alleen maar gepest worden en – ook niet onbelangrijk – ze zal later nooit goed haar lippen kunnen stiften.’

 

 

 

Hoe wonderbaarlijk maakbaar kan het leven zijn? Als het je niet spontaan gegeven is om kindjes te krijgen, is er ivf om de natuur een handje te helpen en gaat je liefste wens soms toch nog in vervulling. Zo ook verging het een Amsterdams stel. Hun zoontje zag dankzij een ivf-behandeling het levenslicht en nu is kindje nummer twee – hoera, het is een meisje! – op komst, waar eenzelfde behandeling aan vooraf ging. Vandaag zijn pappa en mamma bij de verloskundige voor een twintigwekenecho. Mamma zit al in de wachtkamer. Met haar kleine knul die de boel op stelten zet en alles bij elkaar krijst vanwege de oh zo vermoeiende peuterpuberteit. Pappa arriveert laagvliegend vanwege een uitgelopen meeting net op het nippertje, dus gaat u maar liggen want het feest kan beginnen.

 

Een prachtig kloppend hartje ziet de verloskundige op de echo. Met een keurig hartritme. De hersenen zien er ook prima uit. Evenals de organen. Behalve dat dit meisje in een uitstekende gezondheid verkeert, constateert de verloskundige echter ook een hazenlip die over het gehemelte doorloopt. Gaat u maar even rustig zitten dus, want de paniek is de beide ouders van het gezicht af te lezen, mamma huilt en haar kleine knul huilt met haar mee.

 

De verloskundige probeert de boel te sussen, want ‘plastische chirurgie kan tegenwoordig wonderen verrichten, deze aandoening is dus niet levensbedreigend en bij het AMC hebben ze hier een speciaal en zeer kundig team voor waarnaar ze doorverwezen worden’. Maar mamma vindt dit niet zo nodig, weet ze meteen, en pappa valt haar bij door te zeggen dat ze ‘dit kindje echt niet willen omdat de afspraak was dat ze alleen een gezond kindje willen’.

 

De verloskundige stelt voor om het nieuws eerst rustig te verwerken en ze vraagt de ouders in ieder geval eerst naar het AMC te gaan want ‘daar weten ze alles’. Een paar dagen later gaat het echtpaar inderdaad richting AMC voor een echo maar hun standpunt blijft onveranderd en dat luidt dat ‘dit kind alleen maar gepest zal worden’ en dat willen ze niet en – ook niet onbelangrijk – dat ‘dit meisje later nooit goed haar lippen zal kunnen stiften’.

zwanger

 

Na de wettelijke bedenktijd van vijf dagen wordt de zwangerschap afgebroken. Probleem opgelost.

 

Een half jaar later wordt de verloskundige uitgenodigd voor een moreel beraad. Meneer en mevrouw hebben opnieuw een verzoek voor ivf ingediend. De mogelijkheden daarvoor zijn echter beperkt en er is een wachtlijst. Een raad van wijzen moet bepalen wie wanneer in aanmerking komt.

 

Zo wonderbaarlijk maakbaar kan het leven dus zijn.

 

Bron: Het Parool

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans