Zuppa tartare

 

OH WOW, mijn brievenbus is ontploft, niet zomaar spontaan, maar de nietsvermoedende postbode liet het nieuwe boek ‘De smaken van Italië’ in de bus glijden.

 

Het boek is echt een grote smaakexplosie. Marie Florence van Es schreef al eerder ‘De Wijngids van Italië’ en nu schreef ze deze pure lofzang aan de Italiaanse keuken en eetcultuur. Ze neemt je mee op reis en verhaalt over de eigenheid, de puurheid en de eenvoud die zo kenmerkend zijn voor de Italiaanse keuken. Dit doet ze aan de hand van anekdotes, achtergrondverhalen, bijzondere weetjes en af en toe een recept.

 

Ik dacht dat ik veel wist over de Italiaanse eetcultuur maar dat blijkt bij het lezen van dit boek echt een illusie. Het is voor mij een heerlijk bladerboek, op alfabetische volgorde vind je zo’n 700 trefwoorden over de Italiaanse kookkunst. Mijn oog viel net op ‘Mozzarella in Carrozza’, een bekende antipasto van Napolitaanse oorsprong, vertaald ‘mozzarella in een koets’. Het hapje bestaat uit 2 sneetjes brood met een plak mozzarella. Het lijkt een beetje op een gepaneerde en gefrituurde tosti. De nogal vette snack is ooit bedacht om overgebleven mozzarella te verwerken. Dit is zo typisch Italiaans, voor ieder restje weten ze wel weer wat anders lekkers te fabrieken. Ik heb het boek op mijn nachtkastje liggen omdat ik het heerlijk vind om er ’s ochtends bij een kop thee vast even in te bladeren, een ideetje op te doen voor een lunch of voor later een antipasta.

 

En dan ook maar een receptje van origine uit het boek van Artusi, ‘La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene’.

 

 

Zuppa Tartare

 

Ingrediënten

  • 200-250 gram ricotta
  • 30-40 gram poedersuiker
  • melk
  • 1 tl kaneelpoeder
  • een pak savoiardi (koekjes)
  • Alchermes (een likeur uit Florence)
  • Perzik- of abrikozenjam

 

Bereiding

Meng de ricotta met de suiker en de kaneel tot een goed smeerbare crème, verdun zonodig met wat melk. Neem een niet te grote ronde kom of schaal van 10-20 cm doorsnee. Drenk de savoiardi aan beide kanten heel kort in de alchermes. Zorg ervoor dat ze niet te nat worden. Bedek de bodem en de zijkanten van de schaal met de savoiardi met de mooiste kant naar buiten. Bestrijk de koekjes op de bodem met de ricotta en daarna met de jam. Dek af met een laag koekjes en bestrijk daarna weer met de ricotta en de jam. Ga net zo lang door tot de ingrediënten op zijn of de vorm is gevuld. Eindig met de savoiardi en plaats de taart een paar uur in de koelkast. Leg een bord op de kom en keer de taart om zodat hij uit de vorm komt.

 

Het is echt de moeite waard om te proberen want deze Zuppa Tartare is niet alleen origineler maar ook minder machtig dan een Zuppa Inglese of een Tiramisù.

 

Buonapetito!

 

 

 

Boek: ‘La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene’.
Auteur: Pellegrino Artusi

Door: Adje Middelbeek

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.

Afbeelding van Adje Middelbeek