Waarom je bekaf kunt raken van videobellen

 

As we speak ondersteun ik met mijn wijsvingers mijn wenkbrauwen, want ik durf te wedden dat mijn laatste videobelgesprek daar ergens is blijven hangen en dat probeer ik nu via mijn voorhoofd weg te masseren.

 

Ik Zoom me groen en geel, maar soms echt letterlijk. Op een flink drukke dag kan het zomaar zijn dat ik rond de tijd voor wijn (da’s meestal na zessen maar geloof me, soms ook eerder) minimaal tien mensen heb gezien en gesproken. En dan nog niet eens allemaal tegelijk. Hoe leuk en gezellig mensen ook zijn, daar ga je groen en geel van zien.

 

Gek is het verre van, want het heeft internationaal zelfs al een naam, we noemen het: Zoom Fatigue. Het staat voor de mentale uitputting die een online conference call je kan bezorgen, zelfs als je niet eens hoeft te praten. Wat je trouwens niet hebt als je een uurtje naar een podcast luistert, is je dat al opgevallen? Het schijnt te maken te hebben met het gegeven dat we naar niet bewerkt geluid luisteren, waardoor je álles in je opneemt. Je hoort dus én de hele belangrijke informatie, maar ook dat je collega even snel een mailtje typt. Heel. Hard. In. Je. Oor. Mensen die dit doen: stop daar nou eens mee.

 

Het is niet alleen het geproduceerde bijgeluid, wat uiteen kan lopen van het eten van een komkommer, het slurpen van soep of het gillen van een kleine koter. Het haperen van een gesprek vergt ook meer dan een normaal gesprek. Je moet ondertussen bedenken wat iemand in die weggeslagen seconden bedoelde, wat meer van je brein vergt. Dit heb je in een face-to-face gesprek niet (anders moet je je gesprekspartner na laten kijken trouwens). Ook heeft een mens het vermogen om zich te focussen op één persoon, waardoor je eigenlijk het achtergrondgeluid zachter draait. Ja, we zijn een hoogstandje.

 

We hebben tips, want je wil natuurlijk dat het stopt.

 

1. Stel de headset verplicht. Met oortjes in en een microfoon filter je een heel huishouden aan herrie weg en ben je ook nog eens beter verstaanbaar.

 

2. Zet partners, kinderen, huisgenoten en huisdieren buiten. Als in: buiten de kamer, je hoeft ze natuurlijk niet op de straat te zetten. Een rustig plaatsje om je meeting te hebben is heel fijn voor je collega’s, want of je het wil of niet: huisgenoten zorgen voor ruis.

 

3. De beste plaats in huis om te videobellen is voor de boekenkast. Het papier heeft een dempend effect, waardoor je bijna in de buurt komt van studiogeluid. Het is dit of je hele kamer afplakken met karton, je mag kiezen.

 

4. Laat niemand in huis Netflix kijken. Als je eerdergenoemde huisgenoot al het internet opgebruikt aan het bingen van een nieuw seizoen, dan is de kans aanwezig dat jij schokkerig en met gaten overkomt in een meeting.

 

5. Verplaats je in de mens met wie je videobelt. Het helpt je als je zelf weet hoe je klinkt en eruit ziet.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans