Zullen we vast boeken voor volgend jaar?

 

Buurvrouw E. moet al jaren van haar kids naar dezelfde Franse camping op vakantie. Inmiddels zijn haar pubers 17 en 15, maar die willen niks anders. Gezellig hè?!

 

Ieder jaar dezelfde rit naar Bordeaux, naar dezelfde camping voor hetzelfde plekje. Met dezelfde mensen en dezelfde rituelen… Haar kinderen vinden het er heerlijk en kijken er iedere zomer weer reikhalzend naar uit. E. daarentegen is er zo langzamerhand wel klaar mee om elk jaar weer dezelfde mensen tegen te komen

 

Dat echtpaar dat altijd ruzie maakt bij het inparkeren van de caravan. Vermakelijk is het wel, want E. zit ieder jaar te kijken naar hetzelfde kleine drama dat zich daar afspeelt. Meneer aan het stuur en mevrouw die driftig handgebarend, net te laat ziet dat de caravan toch nog een tikkie naar links had gemoeten. Oeps, toch tegen de boom gebotst!

 

Maar E. ergert zich ook steeds aan dezelfde buurman die al jaren rechts van haar tent zijn camper parkeert. Ze noemt hem de Wijkagent. Deze besnorde man denkt dat de camping van hem is. Hij komt er nog langer dan E. en bemoeit zich overal mee in ‘zijn’ wijk. Maar ja, het is zo’n fijne plek en de kinderen willen ook niet anders.

 

Aan de andere kant staan de oude campingburen. Zij komen net als E. ook al jaren naar deze plek. Want het is er zo heerlijk, je kent je pappenheimers en je weet wat je er te wachten staat. Als E. en haar gezin aankomen zitten de buurtjes al klaar met de koude rosé en helpen ze met het opzetten van de voortent. Iedere avond eten ze met elkaar en wordt er heen en weer gesleept met stoelen, tafels, kratten bier en hamburgers. Zo gezellig! De dochter van E. had vorig jaar nog vette verkering met de vakantiebuurjongen. Maar aan het einde van de drie weken zon-zee-en-verliefd-zijn, kwam daar opeens jammerlijk een einde aan. Het samen eten werd toen toch wel lichtelijk ongemakkelijk met twee pubers die elkaar de hele dag negeren.  

 

 

Aan de overkant verblijven meneer en mevrouw Fantastisch. Ze weten alles beter en hun enorme tent staat er zoals altijd pico bello bij. Net als meneer en mevrouw Fantastisch zelf. Streeploos bruin en dagelijks in een ander badkostuum houden ze alles in de gaten. Zo verbleekt E. ieder jaar weer naast mevrouw Fantastisch en haar beeldige bikini. E. is niet zo glamoureus in haar uitgelubberde badpak van drie seizoenen geleden. Meneer Fantastisch, zongebronsd in een Speedo met bierbuikje, is natuurlijk dikke maatjes met de Wijkagent. En denk maar niet dat de heren een handje helpen als E. en haar man de voortent niet overeind krijgen. De heren staan natuurlijk met hun armen over elkaar te kijken en aanwijzingen te geven. Ook hier staan de beste stuurlui aan wal.  

 

E. kijkt op haar Ipadje verlangend naar de lastminute aanbiedingen die haar naar andere bestemmingen kunnen brengen dan die futloze camping bij Bordeaux. Maar als E. haar man en kinders voorstelt om de volgende zomervakantie met het vliegtuig naar Griekenland te gaan, kijken ze haar verschrikt aan. Of ze wel snapt dat dat toch echt niet tot de mogelijkheden hoort. Zullen we vast boeken voor volgend jaar?

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit