Zoveel moet je per dag mediteren

 

Deze week hoorde ik iemand zeggen: mediteer elke dag twintig minuten en als je daar écht geen tijd voor hebt, mediteer dan een uur.

 

 

 

Niet gek bedacht, zeggen experts, want mensen die mindful handelen blijken zakelijk meer succes te hebben.

 

Neem Oprah, de directeur van Twitter of een ander willekeurig succesvol persoon en je vindt ergens in de ochtend een mindfull of meditatief moment in hun programma. Je hebt zelfs CEO’s die voordat ze mails of meetings doen even in- en uitademen om dat zo mindful mogelijk te doen. Waarom? Door je bewuster te zijn van je mening, je gevoel en wat je vindt is het makkelijker om te onderhandelen op het werk. Iets wat vrouwen liever uit de weg gaan, omdat ze vaak geen zin hebben verwikkeld te raken in een dispuut. Maar, zegt expert Erin Gleason Alvarez, we onderhandelen de hele dag door zonder ons daar bewust van te zijn.

 

Wees je bewust van de onderhandelingen die je op dagelijkse basis al voert. Over het tijdstip van een deadline bijvoorbeeld of over hoe laat je luncht. Sta stil bij elke goed gevoerde onderhandeling en vier het ook als dit als een succes voelt. Op die manier worden grotere gesprekken veel makkelijker om te voeren.

 

De manier om je werk te benaderen of in gesprek gaan is in het nu zijn. Laat je niet afleiden door wat nog komen gaat of is geweest, maar doe het met focus. Het helpt ook als je zonder oordeel over de ander onderhandelt. Verplaats je even in die persoon, waar komt diegene vandaan en voorál: wat zijn de belangen die zij/hij heeft in het verhaal? Je merkt al dat je net even anders te werk gaat door zo bewust te zijn.

 

Hoe je het makkelijkst op dit punt komt? Door te mediteren of een minuut adem te halen en je daarop te concentreren, wat ook meditatief en mindful is. Door even stil te staan is het makkelijker om bij jezelf te blijven. Ga met al die positieve gedachten een gesprek in op je werkt en laat je vooral niet afleiden door wat iemand anders over je of tegen je zegt. Even een break nodig? Laat een stilte vallen. Gleason Elvarez benadrukt ook dat stilte vaak meer losmaakt bij de persoon waar je een gesprek mee hebt dan je vooraf kunt bedenken.

 

Ik hoorde een selfmade miljonair vertellen dat ze vaak juist dingen doet als ze vindt dat ze het te druk voor zoiets heeft. Geen tijd om te wandelen? Een uur wandelen. Geen tijd om te mediteren? Extra lang mediteren? Geen tijd om buiten de deur te lunchen? Je snapt m’n punt. Alles om uit die gejaagde status te komen en dingen met meer focus te doen. Het is maandag, een mooi moment om het eens te proberen.

 

Bron: Goop

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans