Zoveel minuten per dag doen we helemaal niets op kantoor

 

Je komt thuis na een dag werken en denkt: verrek, ik ben gesloopt. Wát een drukke dag. Wat een lange werkdag. Wat een boel gedaan.

 

 

Nou, mooi niet dus. Want als je op je werk zit, besteed je een boel minuten per dag eigenlijk aan heu-le-maal niets. Nada. Voor je uit staren. Kletsen met je buurvrouw. In de zon zitten en koffie drinken. Koffie halen. Koffie zetten. Koffiebeker afwassen. Dat soort perikelen. Gemiddeld doen we zo’n 50 minuten per dag niets op het werk. Dat is dus bijna een uur. Exclusief lunchpauze hè, laat dat duidelijk zijn. Bekaf na acht uur werken? Tel maar na: eigenlijk heb je gewoon prima zeven uur gewerkt en piep je dus om niets.

 

Waar we het meest door afgeleid worden? Vooral praatgrage collega’s, de smartphone en online shoppen zijn onze favorieten als we niet bezig zijn met onze werkelijke taken. Er is geschat dat het alle bedrijven in Nederland zo’n 50 miljard per jaar kost, dat hele lanterfanten. Reken maar na, al die uren die je per persoon voor nietsdoen uitbetaald krijgt.

 

Productief werken is ook steeds lastiger geworden omdat we tegenwoordig altijd bereikbaar zijn via de telefoon. Gemiddeld kijken we vijf keer per uur op onze schermpjes. Vijf keer per uur. Een normale zestig minuten achter elkaar volledig bezig zijn met je werk, niet op social media gluren, niet praten, niet plassen, niet rondlopen, niets drinken, niet afdwalen op wat voor websites dan ook – wie kan dat nog? Niemand. We zijn allemaal verslaafd aan afleiding.

 

Toch heeft dat hele afdwalen ook voordelen. Want je zou door afleiding op het werk juist een tik creatiever worden. Je kunt zo helderder nadenken over het werk dat nog op je ligt te wachten en je bent in de overige 7 uur en 10 minuten dan ook gemotiveerder om aan de bak te gaan. Mensen kunnen nou eenmaal niet urenlang achter elkaar werken zonder iets anders te doen. Daar is ons brein niet op gebouwd. En juist als je ontspant, kun je je weer beter concentreren.

 

Dus maak je niet heel veel zorgen als je collega weer eens tegen je aan babbelt over haar weekend. Je bent juist goed bezig. Als ze maar niet langer kletst dan 50 minuten, hè.

 

Door: Redactie Amayzine.com