Zorgt stress nou écht voor grijze haren?

 

Als natuurlijke blondine heb ik het geluk dat je bij mij grijze haren minder snel zal zien.

 

 

 

Oké, en het feit dat ik maandelijks langs de kapper ga voor highlights speelt misschien ook mee met het feit dat ik in mijn 32 jaar één grijze haar heb weten te ontdekken. ‘Dan heb je waarschijnlijk geen zorgen,’ hoor ik dan vaak om me heen. Nu ben ik het daar niet zo mee eens, want ik ben een paniekdenker pur sang, dus ik gooide het vooral op geluk met de grijze-haren-genen. En sowieso komen die grijze haren toch echt niet door stress? Ik dacht altijd dat dat een onzinverhaal was.

 

Maar wat blijkt nou: dat is het dus helemaal niet. Stress zorgt écht voor grijze haren. Maar hoe dat precies komt, dat was lange tijd nog onduidelijk. Totdat Nature een onderzoek publiceerde waarin zij mogelijk het biologische mechanisme hebben ontdekt dat je haren grijs maakt als je veel stress hebt.

 

Eerst werd gedacht dat je haren in een soort ‘fight or flight’-situatie kwamen als je veel stress hebt, dat was tenminste een verklaring waar Harvard destijds mee kwam. Die reactie op stress zou zorgen voor de grijze haren. Ook werd het stresshormoon cortisol als boosdoener aangewezen, maar deze twee verklaringen bleken geen stand te houden.

 

Oké, wát is het dan wel? Volgens dit nieuwe onderzoek is het zo dat de stamcellen in de haarvaatjes ook veranderen wanneer stamcellen zich vernieuwen. Die stamcellen kunnen pigment maken en dat pigment zorgt weer voor je haarkleur.

 

Die stamcellen raken helemaal in de war van veel stress: de stof noradrenaline wordt dan namelijk geproduceerd, die al deze stamcellen verandert in cellen die veel pigment aanmaken. Maar dat pigment is ook niet oneindig en als alles op is, betekent het einde pigment, en dus einde kleur. En dus: hé hoi grijze haren.

 

Klinkt misschien een beetje technisch, maar het allerbelangrijkste is dus dat stress wel degelijk voor grijze haren zorgt. Laat het maar aan een universiteit als Harvard over om met de uiteindelijke verklaring te komen. Overigens hadden ze nog een andere verklaring voor grijs haar, want stress is niet eens de belangrijkste oorzaak ervan. Wat die wel is? Ouderdom. Jep. Harvard heeft daar onderzoek naar gedaan en uiteindelijk kwamen ze tot deze conclusie. I was today years old toen ik erachter kwam dat ook Harvard wel eens onzinnige onderzoeken start.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer