Zorgt een betere relatie voor minder seks?

Waar je het eerste jaar van een relatie nog driemaal daags bovenop elkaar kruipt, neemt dat na twaalf maanden wel wat af.

 

 

Ineens ben je ook wel eens moe na een dag werken of heb je zin in Netflix in plaats van een potje vozen. Prima natuurlijk, maar één van de redenen dat de seks afneemt zou zomaar die goede relatie kunnen zijn. Dit is er absoluut eentje in de categorie lullig.

 

Seks is een bindmiddel tussen partners, blijkt uit veelvuldig onderzoek. Elkaar langer dan tien seconden zoenen werkt zelfs al in het elkaar liever en aantrekkelijker vinden. Het is dan ook een aanrader om aan elkaar te friemelen, maar je hebt ook hele goede relaties waarin seks minder belangrijk wordt. Dit komt juist dóór die goede relatie, zegt seksuologe Esther Perel. Klinkt nogal paradoxaal. Een te grote emotionele intimiteit kan ervoor zorgen dat in het van bil gaan de klad komt. Juist omdat er veel gepraat wordt, je geestelijk op hetzelfde niveau zit en het dus simpelweg allemaal wat té vertrouwd wordt.

 

Het is eigenlijk heel logisch. In een goede relatie voel je je veilig, wat weer zorgt dat het allemaal heel vertrouwd is. Dit is natuurlijk verrukkelijk als je zin hebt om een beetje te knuffelen met een film bij de haard, maar het zet jezelf nou niet bepaald in vuur en vlam. Het is allemaal wat minder spannend, en als de spanning verdwijnt gaat de opwinding mee het raam uit. Gelukkig is er wel iets aan te doen en dat is: het onbekende.

 

Zorg zelf voor wat spanning en sensatie door het veilige gevoel af en toe wat te laten gaan, adviseert de expert. Het hoeft niet altijd op safe. Wat werkt om de boel weer een beetje op te fluffen tussen de lakens? Je fantasieën uitspreken zegt seksuologe Esther Perel in haar boek Erotische intelligentie. Die fantasie schijnt je persoonlijke roadmap naar goede seks te zijn.

 

Bron: Psychologie Magazine

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans