Zoet-pittige crispy chicken wings

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Zoet-pittige crispy chicken wings.

 

 

Het kost je wat extra tijd, maar om je kippenvleugels écht lekker krokant te krijgen moet je ze twee keer frituren. En geloof ons nou maar: dat is die tijd meer dan waard. Want als je dit eenmaal hebt geprobeerd, wordt dit je standaard recept als je indruk wil maken op je vrienden en familie.

 

Dit heb je nodig:

  • 1,6 kg kippenvleugels
  • 0,5 tl zout
  • 0,5 tl versgemalen zwarte peper
  • 1 tl geraspte verse gemberwortel
  • 125 g maïszetmeel plantaardige olie, om in te bakken
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 3 grote, gedroogde rode chilipepers, zaadlijsten verwijderd en in kwarten
  • 60 ml lichte sojasaus
  • 120 ml vloeibare honing
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el palmsuiker (o.a. toko)
  • 1 el sesamzaad, geroosterd

 

 

Zo maak je het:

Dep de kippenvleugels met keukenpapier tot ze echt helemaal droog zijn. Snijd de punten van elke vleugel en snijd elke vleugel in de lengte doormidden. Leg de kippenvleugels in een grote kom en meng met het zout, de peper en de gember. Strooi het maïszetmeel in een tweede grote kom, wentel elke kippenvleugel erdoor en druk voorzichtig aan zodat het maïszetmeel blijft plakken. Leg de gepaneerde kippenvleugels op een bord en zet apart.

 

Verhit een grote wok met antiaanbaklaag op middelhoog tot hoog vuur. Voeg 1 à 2 eetlepels plantaardige olie toe en bak de knoflook en de chilipeper 30 seconden, zonder dat de knoflook verbrandt. Voeg de sojasaus, de honing en de rijstazijn toe, roer goed door en laat een paar minuten zachtjes koken. Voeg de palmsuiker toe en roer tot de suiker volledig is opgelost. Haal de pan met saus van het vuur en zet apart.

 

Schenk zoveel plantaardige olie in een wok of diepe pan dat je de kippenvleugels kunt frituren en verhit de olie tot 170 °C. Bak de kippenvleugels in porties van vijf 8 tot 10 minuten, afhankelijk van de dikte. Keer de kippenvleugels regelmatig zodat ze gelijkmatig garen. Schep de kippenvleugels uit de olie en laat uitlekken en licht afkoelen op een rooster. Frituur op deze manier alle kippenvleugels.

 

Verhit de olie opnieuw (tot dezelfde temperatuur) en bak de kippenvleugels nog eens 12 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn. Vergeet ze niet regelmatig te keren. Laat de kippenvleugels uitlekken op een rooster en herhaal met de rest van de kippenvleugels. Verwarm de saus in de wok, voeg de kippenvleugels toe en schep goed door elkaar. Schep ze in een serveerschaal, bestrooi met het geroosterde sesamzaad en serveer direct.

 

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav