Zo zit het nu met de maatregelen

 

Na één minuut met open mond rondkijken had ik het weer onder de knie.

 

 

 

Hutjemutje op elkaar dansen en lekker in elkaars aura ademen. De maatregelen zijn bijna verdwenen, maar er zijn nog wat side notes die je in gedachten mag houden. Sla maar even op in je favorieten, voor als je de draad ook even kwijt bent.

 

23 maart was dé dag
Op woensdag gaat er een streep door de mondkapjes in het OV, het testen voor toegang en het inreisbewijs in Nederland. Het betekent dat je gewoon ongetest een potje mag tongen op een festival en zonder mondkapje tegen je buurvrouw in de trein mag aan ademen. Precies zoals in the good old days. Het advies blijft wel om een mondkapje te dragen op plaatsen waar het extreem druk is. Ook drukt het kabinet ons op het hart om mensen vooral in hun waarde te laten als ze wél een mondkapje willen dragen of afstand willen houden. Lijkt me een prima afspraak om met elkaar te maken.

 

En wat als je een kuchje hebt?
Heel simpel: bij klachten blijf je thuis en doe je een zelftest. Heb je twee streepjes op de zelftest (zelfs een ieniemienie mild tweede streepje), dan ga je naar de GGD voor een PCR-test. Soms zijn zelftesten vals positief, dus het is wel zo fijn om zeker van je besmetting te zijn. Is het raak? Op de site van de Rijksoverheid vind je een easypeasy vragenlijstje dat voor je uitrekent óf en hoelang je in quarantaine moet. Als je na vijf dagen 24 uur klachtenvrij bent, dan mag je weer gaan en staan waar je wil óf na tien dagen in isolatie.

 

Twee keer per week een zelftest doen in het onderwijs en de zorg hoeft vanaf nu niet meer. Het blijft wel slim om even je thuislaboratorium te openen op het moment dat je bij iemand op bezoek gaat met een zwakke gezondheid

 

Dus de QR-code kan overboord?
Nope, want je hebt in veel landen nog wél een QR-code nodig om binnen te komen. Let er even op dat je die weer opnieuw op je telefoon moet downloaden. Maar je hoeft dus niet meer te testen, scannen of wat dan ook om Nederland in te komen.

 

Waarom nu wel afscheid van die maatregelen?
Steeds meer mensen hebben een vaccinatie gehaald óf hebben Covid-19 gehad, waardoor ze veel minder vatbaar zijn voor het virus. Ook blijkt dat mensen minder snel in het ziekenhuis (of op de IC) terecht komen na besmetting met Covid-19. Allemaal uitermate gunstig nieuws, waardoor verder versoepelen een logische keuze is.

 

Wat blijft?
Je handen wassen (wel zo fris), kuchen en niezen in je elleboog (dus niet in je hand), even een raampje openzetten in bedompte ruimtes én jezelf en je omgeving beschermen door te vaccineren, een booster of herhaalprik te halen.

 

Ook blijft de overheid iedereen aanmoedigen om hybride te werken, dus op kantoor én thuis. Al is het alleen maar om te houden wat wél gunstig was in Covid-tijden. Geen files, geconcentreerd werken én in joggingbroek op een vergadering verschijnen.

 

Wat nog meer blijft? Nooit meer moeten zoenen met een vage bekende. Overheid, kunnen jullie deze nog even toevoegen op Rijksoverheid.nl? Merci.

 

Nog even voor de duidelijkheid
Ik geloof dat ik al 100 keer iemand heb horen zeggen dat ze tóch Covid-19 hebben, terwijl ze wél gewoon gevaccineerd zijn. Voor de allerlaatste keer: die vaccinatie wil niet zeggen dat je het niet krijgt. De kans is wel ietsje kleiner dat je het oploopt, maar een vaccinatie zorgt er vooral voor dat je niet zo ernstig ziek wordt dat je in het ziekenhuis terechtkomt.

 

Bron: Rijksoverheid

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans