Zo zit het met de thuiswerkburn-out

 

Eén jaar, één maand en zes dagen werken wij nu thuis. Soms drinken we even een anderhalve-meter-koffie op de redactie, we wandelen samen op het strand of in een bos en we facetimen om elkaar af en toe in de ogen te kunnen kijken.

 

 

 

Ik vond een soort van modus in het thuiswerken, maar het is heus niet altijd even makkelijk om de klus zonder collega’s te klaren.

 

Neem nou die break tussen het werken door, dat vind ik best een uitdaging. Op kantoor lunch je samen aan tafel en geef je de hummus en crackers door, thuis verval ik al snel in lunchen achter de laptop. Net als die middagwandeling rond drie uur, die doe je makkelijker als je gezelschap hebt. Als ik nu thuis lunch dan luncht iemand anders weer een uur later of andersom. Net als mijn ommetje, vaak krijg ik na tien minuten al wel een appje met een vraag. Moet ik die dan meteen beantwoorden of doen we dat bij thuiskomst? Het blijkt dat ik niet de enige ben met struggles in die balans. Ik week mezelf uiteindelijk altijd wel los van mijn computer om te wandelen, geen zorgen hoor, maar er zijn mensen die uiteindelijk belanden in een thuiswerk burn-out omdat ze niet meer stoppen met werken.

 

Reebok deed onderzoek naar de thuiswerk burn-out, omdat die zoekterm op Google ineens door het dak ging. Hoe komt het dat we burn-out raken terwijl we thuiswerken? Het opgebrand zijn komt door langdurige stress, die weer aangewakkerd wordt door vermoeidheid en onthechting. Punten die je wel aantikt als je middenin een pandemie zit, inderdaad. Positive Psychology Practitioner Ruth Cooper Dickson noemt drie rode vlaggen die kunnen wijzen op een burn-out: weinig energie hebben en uitgeput zijn, jezelf terugtrekken en minder betrokkenheid bij het werk en minder professionele zelfredzaamheid. Zijn dit hokjes die je af kunt vinken? Dan is het goed om even stil te staan.

 

De slechte balans tussen werken en vrije tijd is de veroorzaker van die thuiswerk burn-out. Wat je zelf kunt doen? Bewegen helpt, je maakt dopamine en serotonine aan en laten dat nou de stoffen zijn die gelukkig maken en je slaap bevorderen. Door te bewegen laat je dat werk ook even voor wat het is, waardoor je een gezond ritme in de dag ontwikkelt. Het is wel belangrijk dat je iets kiest wat je volhoudt. Denk aan yoga, wandelen of bij je koffiepauze twee minuten touwtjespringen of dansen in de woonkamer. En loop niet te hard van stapel, maar begin met een paar minuten per dag. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je het volhoudt.

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans