Zo word je een soapie

Willemijn: Wat ik lekker vind tijdens de knisperende winter? Uitgebreid in bad gaan. Met heerlijke zeep, natuurlijk. En die kun je zelf maken.

 

Kou, een waterig zonnetje, een laagje ijs langs de slootkant en vogels die dichtbij elkaar op het veld zitten: dat is het échte wintergevoel. En op zo’n winterdag heb ik vaak zin om uitgebreid in bad te gaan. In mijn zeepbakje het liefst een natuurlijke bloemenzeep. Zoals die van Botma en Van Bennekom.

 
De Amsterdamse Rianne Botma en Simone van Bennekom, ontmoetten op La Palma een inspirerende zeepmaakster. Hierna begonnen ze in een tuinhuisje hun eigen zeepatelier. En hun zeep is vrij van parabenen, sodium lauryl/lareth sulphate (SLS) en synthetische geur- en kleurstoffen.

 

 

Hoe je zelf zeep maakt? Botma en Van Bennekom doen het voor.

 

 

Stap 1: Meng een vet (plantaardige olie of boter) met natronloog (sodiumhydroxide gemengd met water) met bijvoorbeeld een staafmixer.

 

Stap 2: Voeg naar ‘smaak’ een kruid, droogbloem of kleurstof toe aan het zeepmengsel.

 

Stap 3: Giet de rauwe zeep, die eruit ziet als vla, direct in een mal.

 

Stap 4: In de 24 uur hierna wordt de zeep hard. Haal de zeep uit de mal, snij het in de gewenste vorm en laat de zeep enkele weken rijpen. Hierdoor verdampt het natronloog en er blijft een harde, verzorgende zeep over.

 

PS. In Engeland maakt Nathalie Bond mooie zeep, biologische huidproducten en geurkaarsen. Allemaal honderd procent natuurlijk. Mijn favoriete geur is lavendel; alvast een hint naar de zomer. En niet onbelangrijk, Nathalie zet een deel van haar inkomsten in voor de gezondheidzorg voor kinderen.   

 

Willemijn ter Hart-Koopal @ Flowerstories droomt van een ecologische boerderij op het platteland met een grote moes- en bloementuin. Ze blogt, is bloemenstylist en werkt voor verschillende tijdschriften, websites en evenementen.

 

Bron: Botmaenvanbennekom.nlFotografie portret:  Marloes Bosch