Echt Hollands comfort food

 

Maartje: Stamppot, hachee, aardappelvleesboontjes, huisgemaakte patat met stoofvlees, dat eet je dus hier.

 

 

Moeders Amsterdam 

Waar o waar is het beter tot rust komen dan bij moeders? Op dus naar het Amsterdamse restaurant met die naam: hoewel restaurant Moeders een fijn terras heeft (waar heaters hangen voor als het even fris wordt), is het er vooral heerlijk als het weer guur is en ouderwets comfort food het enige is waar je zin in hebt. Stamppot. Hachee. Aardappelvleesboontjes. Dat. Op z’n best en op z’n gezelligst in een donkerbruin café-restaurant dat vol, VOL, hangt met foto’s van moeders, meegebracht door gasten. Van vloer tot plafond, maar die van jou kan er sowieso nog bij. Rozengracht 151, Amsterdam

 

RPEL Eindhoven

Pardon? Spreek maar eens hardop uit en gooi je beste Brabants in de strijd. Juist. RPEL ofwel aardappel ofwel goudgele frieten, dat is wat je eet bij het nieuwe RPEL in Eindhoven. Maar dan wel de luxe, tweepuntnulvariant zoals onder andere Sergio Herman ze tegenwoordig ook bakt in zijn Frites Atelier Amsterdam (in Den Haag, Utrecht en Arnhem nu nog, Amsterdam en Arnhem komen er aan), om maar een concurrent te noemen. In Eindhoven doen de twee eigenaren het kleinschaliger, hoewel net zo verrukkelijk, net zo verantwoord en met net zulke overheerlijke huisgemaakte kroketten voor naast je bio-patat. Een niet te missen aanrader? Absoluut: de garnalenkroket. Net als de friet waar je voor de verandering niet eens zout op hoeft te doen; al lekker genoeg van zichzelf, dat is een belofte. Keizersgracht 26, Eindhoven

 

 

 

HOLY SMOKE ROTTERDAM

Kreeft, geitenkaas, biefstuk, hotdogs, gehaktballen en meer comfort food van de BBQ (vandaar die naam) aan het Rotterdamse Tiendplein, dat is Holy Smoke in een notendop. En dat allemaal ook nog eens in een groot, aantrekkelijk ingericht pand mét een ruim terras voor zomerse dagen. Het Tiendplein? Dat zegt je wellicht niet zoveel, maar Holy Smoke is reden genoeg om je naar het plein vlak bij het (prachtige!) Rotterdamse centraal station te begeven. Nog niet zo lang geleden was het Halal only wat de klok sloeg in de buurt – Holy Smoke heeft het eerste terras in de directe omgeving waar bier geschonken wordt – maar de mannen achter de zaak

wisten van het plein een trekpleister voor de hele stad te maken. Met oprecht goed comfort food van de barbecue. Kon ook niet anders: Holy Smoke wordt gerund door de man die achter favorieten De Zondebok & Het Zwarte Schaap aan de Witte de Withstraat en restaurant Hamburg in diezelfde straat zit, samen met een partner die op zijn beurt weer het King Kong Hostel bestiert, alles in Rotterdam. Aanrader? De Holy Spareribs zijn een begrip en volgens velen zijn het de lekkerste spareribs van de stad. Of een patatje stoofvlees – smullen! Tiendplein 1, Rotterdam

 

 

Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam. 

Homepage sfeerbeeld: Getty Images