Kampioen roerei? Moi!

 

Dankzij Johannes van Dam ben ik kampioen roerei geworden. Ik zal even verklappen hoe hij het uitlegde. Misschien leuk ideetje voor komend weekend. De meeste roereieren die je tegenkomt hebben niets met roerei te maken. Zeker niet die vaste hompen omelet-achtige substantie die je in warmhoudbakken in hotels vaak vindt. Een echt roerei is smeuïg en blijft niet als een klont rechtop op je bord liggen. Hoe je dat doet? Sowieso erbij blijven. Niet even weglopen en ondertussen thee zetten of zo.

 

Eerst dit

Voor je echt start eerst dit verhaal goed doorlezen. Dat je niet hoeft staan te lezen als je halverwege bent, want dan is het misschien te laat. Je begint met het klaarzetten van alles wat je nodig hebt. Losgeklopte eieren, twee per persoon (of drie met z’n tweeën), een flinke klont boter, zout, peper, klein steelpannetje, crème fraîche, garde, lepel en alles wat je er verder nog aan smaakmakers in wilt gooien. Bijvoorbeeld stukjes gerookte zalm en bieslook, gehakte peterselie en reepjes gekookte ham, allerlei gemengde kruiden en sliertjes rauwe ham, voor de bofkont wat truffel misschien… Wat je maar lekker vindt, of in de koelkast hebt Als alles echt bij de hand klaar staat, mag je pas beginnen.

 

Zo. Nu kun je beginnen

Op het allerlaagste vuur dat je hebt, gaat de klont boter in het pannetje. Als de boter gesmolten is, roer je het losgeklopte ei erdoor. Steeds roeren met een garde. (ik vind dat het een houten garde moet zijn, kan me niet herinneren wat Johannes daarover zei). Niet laten pruttelen, heel erg geduldig wachten tot je denkt dat het ei wil gaan stollen. Kan best even duren. Geeft niets. Het is weekend, je hebt de tijd en je wilt het beste roerei ter wereld, of niet soms? Als het ei bijna stolt…hup! Snel een grote schep koude crème fraîche en je andere ingrediënten erdoor roeren. Peper en zout naar smaak en snel op je bord.

Smakelijk!

 

 Door Franska

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs