Zo word je dus slimmer door squats

 

Squats activeren de grootste spiergroep van je lichaam en zijn dus goed voor je lichaam, maar ook voor je brein. En dat werkt als volgt.

 

 

 

Ik heb dus een fantastisch boekje, Just One Thing, dat vol staat met de allerbeste levenstips. Kleine dingen die je leven en je gezondheid bevorderen. Dat het toepassen ervan geen garantie is voor een lang leven, bleek helaas toen de schrijver zelf overleed na een val tijdens een wandeling op vakantie. Intens droevig en een groot verlies. Maar dat houdt niet in dat de tips beschreven in zijn boek niet goed zijn. Sterker nog, hij heeft een geweldige wetenschappelijke onderbouwing voor kleine dingen die je leven veranderen. En ik ga er af en toe een uitlichten.

 

Vandaag: de squat

 

Ik moet zeggen dat ik de squat echt een heel oké oefening vind die niet intens zwaar is en die je zo gedaan hebt. Beter dan burpees, zal ik maar zeggen. En ze zijn dus ontzettend goed voor je. Ik ga het even uitleggen. Althans, ik ga je vertellen hoe Michael Mosley het uitlegt.

 

Squatten is zelfs beter dan wandelen, al is de hot girl walk natuurlijk wel weer reuze gezellig.

 

Squats activeren de grootste spiergroep van je lichaam en zijn dus goed voor je lichaam, maar ook voor je brein.

 

En dat werkt als volgt:

Doordat je met weerstand – je eigen lichaamsgewicht – op en neer beweegt, wordt je hersengebied heel goed doorbloed, met name het ‘slimme’ deel dat verantwoordelijk is voor leren en geheugen. Sidenote; wist je dat vrouwen een beter geheugen hebben dan mannen?

 

Ook zorgen squats voor de aanmaak van een hormoon, BDNF (brain-derived neurotrophic factor), dat de groei van nieuwe hersencellen bevordert.

 

Je zou zelfs kunnen zeggen, een tikje kort door de bocht misschien, dat squatten helpt tegen de geestelijke achteruitgang die een bij-effect kan zijn van ouder worden. Dat zit zo: Als je ouder wordt, neemt de zuurstoftoevoer naar de hersenen af, wat leidt tot cognitieve achteruitgang. Oefening verbetert de bloedtoevoer, en ook hier geldt dat door de op-en-neergaande beweging de bloedtoevoer steeds toeneemt en afneemt, waardoor de bloedvaten gestimuleerd worden en er stoffen vrijkomen die de hersenen laten groeien.

 

Dus ook op je oude dag: squatten. Het is zo gebeurd, en je hebt er jaren plezier van.

 

Meer tips? Koop dan Just One Thing van Michael Mosley, echt mijn lievelingsboek.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach