De zoetste Vlaamse woordjes op een rij

 

Net als Henk Westbroek heb ik ook getwijfeld over België. Vaak zelfs.

 

 

 

Mijn broer woonde een tijd in Antwerpen en ik vond bijna alles daar leuker. De huizen, de restaurants, de winkels, de kleding. In België lijkt het alsof iedereen net even een beetje meer zijn best doet om het nog leuker te maken. En dan de taal. Alles klinkt er charmant en ik houd van hun pogingen om anglicismen te ontwijken en er een Belgische gelijke voor te vinden. Wij zettende zoetste woordjes op een rij…

 

Op willekeurige volgorde:

 • Droogkuis (stomerij)
 • Dampkap (afzuigkap)
 • Kattin (poes)
 • Goesting (zin, lust)
 • Ik voel het aan mijn melk (ik voel het aan mijn water)
 • Lekstok (lolly)
 • Loontje komt om zijn boontje (boontje komt om zijn loontje)
 • Zeker en vast (vast en zeker)
 • Klavier (toetsenbord)
 • Kippenvlees (kippenvel)
 • Op kot (op kamers)
 • Op je honger blijven zitten (niet tevreden zijn)
 • Mottig (misselijk)
 • Muizenstrontjes (hagelslag)
 • Plooifiets (vouwfiets)
 • Scheefpoeper (vreemdganger)

 

Och, ik houd zo van België. Ik twijfel steeds minder.

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach