Zo voer je een slechtnieuwsgesprek
Degene die geen beslissing neemt, neemt sowieso altijd een verkeerde.
Het is niet meer allemaal hunkydory en koediekoe, maar er moeten noten gekraakt, beslissingen genomen en daar zit ook wel eens een besluit bij dat voor iemand anders minder leuk is. En toch moet je. Dus voor de draad ermee, dat slechtnieuwsgesprek hoort er ook bij. Degene die geen beslissing neemt, neemt sowieso altijd een verkeerde.
1. Bereid je voor
In alle opzichten. Bedenk wat de hoofdlijnen van je gesprek zijn, shift mogelijke futiliteiten die je irriteren maar die eigenlijk niets te maken hebben met je beslissing. Spreek het goed door en oefen eventueel met een dierbare die je vertrouwt.
2. Zorg voor een rustig moment
Een opgeladen telefoon, een omgeving waar je alleen en ongestoord kunt praten. Zit je in de auto? Zet hem even aan de kant. Zit je op een druk kantoor? Ga even wandelen. Gun de ander het gesprek en jezelf even alle aandacht.
3. Begin met het slechte nieuws
In de categorie ‘met de deur in huis vallen’. Je begroet elkaar, wisselt een beleefdheid uit en zegt: ‘Ik heb geen goed nieuws.’ Belangrijk ook dat je duidelijk maakt dat je besluit vast staat.
4. Onderbouw je beslissing
Ga rustig uitleggen waarom je tot dit besluit gekomen bent. Doe het op een respectvolle manier en probeer de emoties buiten boord te houden.
5. Verplaats je in de ander
Je hebt nagedacht over hoe je beslissing op de ander overkomt en hebt gekeken naar manieren om het leed voor de ander te verzachten.
6. Geef de ander ruimte
Natuurlijk is diegene teleurgesteld en misschien zelfs wel boos. Geef de ander de mogelijkheid om te reageren. Al doet het niets af aan de situatie, het zal de ander wel het gevoel geven dat hij serieus genomen wordt.
7. Blijf trouw aan jezelf
Hoe vervelend het soms ook is om iets te moeten doen waar je een ander mee raakt: blijf trouw aan jezelf en weet dat het onmogelijk is in het leven om het iedereen naar de zin te maken.
Adem diep in en verwen jezelf met iets leuks.