Serieus: zo vaak zou je je theedoeken moeten wassen
Zeg wijn, snacks of haute cuisine en de smulpapen van online foodmagazine FavorFlav weten waar te drinken, hoe het te eten en wat te koken. Dit keer serveren onze cheffies je: hoe vaak moet je nu echt je theedoeken wassen?
Het gele doekje is het goorste keukending dat we kennen. Op nummer twee staat de theedoek. Want ook die zou je véél vaker moeten vervangen dan je misschien denkt.
Je keuken spic-en-span houden is een uitdaging. Want het schoonmaken van die glibberende frituurpan of met stof bedolven ventilatieroosters zijn van die klusjes die je liever dertig keer uitstelt voordat je er aan begint. Een paar handige schoonmaaktips komen dus wel van pas.
ULTIEME PLEK VOOR BACTERIËN
Neem nou de theedoek. Want ondanks dat je die misschien keurig na gebruik terug aan het haakje hangt, vergeten we ‘m vaak genoeg in de wasmand te gooien. Dat de theedoek aan de lucht is opgedragen betekent niet dat deze ook nog schoon is. Sterker nog, een vochtige theedoek is, net zoals het gele doekje, de ultieme plek voor bacteriën om te groeien.
TERUG AAN HET HAAKJE
Maar hoe vaak moet je je theedoek dan wassen? Dat hangt natuurlijk af van hoe vaak en waarvoor je ‘m gebruikt. Blijft het bij het af en toe drogen van glazen en je handen? Dan is twee keer per week waarschijnlijk al genoeg. Gebruik je de theedoek (ook) voor andere dingen, zoals het wegvegen van spetters op de vloer, het droogmaken van het fornuis of houten snijplanken of gebruik je ‘m gewoon voor je dagelijkse vaat? Dan is het verstandig om om de dag een nieuwe op te hangen.
MUF
Sowieso is de regel dat zodra je fris gewassen handen na het afdrogen aan de theedoek muf ruiken, de theedoek linea recta de wasmand in te gooien. Deze geur is namelijk een teken dat bacteriën en schimmels hun werk al aan het doen zijn. Wassen doe je trouwens het beste op 60 graden!