Zo style je dat eettafel­dienblad

 

‘Bijna niemand heeft overdag meer zo’n lege, kale eettafel. Het is gezellig om je eettafel ook ‘in ruste’ een beetje te dressen en aan te kleden.’

 

”Dat kun je doen door alleen een bos bloemen en een kaars, maar zelf vind ik het leuk om dat op een groot, rond dienblad te doen zodat je ook een afbakening hebt voor de spulletjes. Bovendien is het handig als je de tafel wel even leeg wilt hebben, bijvoorbeeld om een tafelkleed erover heen te leggen, dat je het er in een keer allemaal aftilt.”

 

 

De bloemen van nu

“Zoveel mensen, zoveel smaken, dus ook in het geval van zo’n aangekleed dienblad geldt dat natuurlijk alles kan. Zelf vind ik het leuk om op het blad sowieso een vaas met bloemen te zetten. Het boeket zoals we dat vroeger kenden, zien we niet meer echt. Nu is het meer in om een paar lange, verschillende takken in een vaas te zetten. Is ook goedkoper en het staat wat minder pompeus. *Wat ook een idee is, is om een aantal kleinere vaasjes te vullen met een paar takjes of bloemetjes en die te combineren met wat kaarsen of potjes met waxinelichtjes. Stem je boeket een beetje af op het seizoen. Nu zijn in dit seizoen natuurlijk allerlei verschillende bessen te krijgen. Superleuk, ook om eventueel te combineren met lampionnen, of iets anders.

 

*Tip: als je echt zo’n ‘benzinepompboeket’ krijgt waar je niet zoveel mee hebt; haal het los, pik de leuke bloemen eruit en zet die in losse vaasjes.

 

De kaarsen

“Ik houd van verschil in hoogte dus ik gebruik allerlei verschillende kandelaren. De een hoog, de ander laag. Ook kan ik verschillende kleuren kaarsen gebruiken, die ik natuurlijk wel op elkaar afstem. Het moet wel een beetje een leuk geheel zijn. Soms wil ik het anders en vervang ik alle kaarsen voor witte kaarsen. Het is maar net waar je op dat moment zin in hebt en hangt vaak ook samen met het seizoen.

 

Je kent me inmiddels ene beetje dus je weet dat ik veel van alles heb. Zo ook kandelaren. Ik heb zilverkleurige, goudkleurige maar ook houten kandelaren. Ik houd het altijd wel bij een groep, maar kan het zomaar ineens zat zijn en al het zilver weer vervangen door hout bijvoorbeeld.”

 

Het hoeft niet duur te zijn

“Ook bij de kandelaars geldt; houd je ogen open. Kijk op leuke marktjes, maar ook iets van IKEA kan zomaar heel goed passen bij de rest van je “oeuvre”. Het hoeft niet duur te zijn, wees creatief en kijk om je heen.”

 

 

Verrassende accessoires

Wat ook leuk staat is om een klein stapeltje met leuke schaaltjes op het dienblad te zetten. Dat deed ik laatst met een stapel groene schaaltjes en daarnaast zette ik een leuke citroenplant.

 

 

Je zou er ook een mooie, gevulde waterkan en twee glazen bij kunnen zetten. Voor het effect doe je bijvoorbeeld wat besjes in de kan en wat muntbladeren. Ook leuk voor op je kantoor bijvoorbeeld. Schaaltje ongebrande noten ernaast en iedereen kan iets pakken dat gezond is en er ook nog eens mooi uitziet.”

 

De decembermaand

“Dit is natuurlijk de maand bij uitstek om je dienblad aan te kleden met wat typische kerstspullen; leuke kerstballen, wat dennentakken en rode besjes. Wat ik ook leuk vind, is wat eucalyptus of olijfblad in een klein vaasje. Kijk uit met de kaarsen! Wil je echt safe zijn, kies dan voor die leuke plastic kaarsen op batterij. Ik heb geen aandelen, maar ze zien er zo gezellig uit en totaal ongevaarlijk.”

 

 

 

Judith de Klijn is interieurstyliste. Vroeger presenteerde ze met Jan des Bouvrie TV Woonmagazine, nu adviseert ze mensen bij het inrichten en restylen van hun huis. Op Franska.nl vertelt Judith je elke week hoe je je huis nog gezelliger kunt maken. Meer Judith? Volg haar op @judithdeklijn of mail haar op info@judithdeklijn.nl