Zo red je die 15.000 stappen per dag

Wandelen is het nieuwe borrelen (ik kan het trouwens tegelijk, maar dat terzijde) en de stappenteller de nieuwe weegschaal.

 

 

olgens de gezondheidsraad is 8000 stappen per dag een goede richtlijn, maar neurowetenschapper O’Mara zegt dat gezondheid en geluk echt hand in hand gaan bij 15.000 stappen per dag. Ik zag laatst een foto van een vriendin van me en haar bizar goed gevormde spieren en het recept was; wandelen, wandelen, wandelen. Minstens 15.000 stappen per dag en ook wel eens een tocht van 12 kilometer. Dat ze er zelfs special en mogelijk iets minder charmant schoeisel voor aanschafte kon haar niet schelen. En gelijk heeft ze, die schoenen kunnen uit, die spieren blijven.

 

Maar hoe doe je dat in de praktijk, want 15.000 stappen is best veel. Daar gaan we.

 

1.  Ga nooit ergens zitten wachten

 

Ben je te vroeg? Vraag of degene met wie je een afspraak hebt, je even belt en zeg dat jebinnen een straal van drie minuten zal blijven. Hoevee leuker en fijner is het om de tijd te benutten om even buiten te wandelen. Daar ontstaan de ideeën en bovendien krijg je veel meer lux binnen en de hoeveelheid lux bepaalt hoe happy je je voelt.  (Lees hier maar even wat Wieke daarover geschreven heeft en waarom mooi weer maakt dat je echt blijer bent)

 

2.  Parkeer je auto verder weg

 

Ik zag een documentaire over een hartchirurg van 74 die nog steeds werkte en hij zei; het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven is je auto ver weg parkeren. Wees blij met elke wandeling.

 

3.  Neem de trap twee keer

 

Natuurlijk neem je de trap en niet de lift. Maar waarom zou je niet even nog een extra rondje van beneden naar boven trekken.

 

4.  Stap op de plaats tijdens het tanken

 

Ok, ik til tijdens het tanken steeds mijn been naar achter om zo mijn bilspier te trainen. Ja, dan kijkt er wel eens iemand met een opgetrokken wenkbrauw naar me. Maar wacht maar tot je me straks op het strand ziet, meneertje. En bovendien vind ikdat we af moeten van het feitdat het raar is als iemand beweegt. Als we rennen, hoor je ‘ze hebben hem al hoor’, huppelen is Echt Heel Vreemd, touwtjespingen ook. Ik heb er kak aan.

 

5.  Neem een hond

 

Dan moet je wel. Ik heb er bij de ochtendwandeling vaak al vierduizend stappen opzitten. Twee flinke wandelingen, een vluggertje tussendoor en een paar parkeerplekken een paar straten verderop en je hebt hem te pakken. En als je geen hond hebt, is er vast wel een hondenvriendin bij wie je kan aanhaken of iemand die je een plezier doet als je zijn of haar hond uitlaat.

 

6.  Stuur screenshots van je stappen naar andere fanatici

 

Dat helpt.

 

Zet ‘m op. Enne, blijf wel op de wandelpaden. 

 

7.  Ga lopen tijdens telefoontjes

 

Airpods in en lopen maar.

 

8.  Ga wandelend naar de stad

 

Ik moest laatst schaatsen halen met een vriendin in de stad. “Zullen we de benenwagen nemen?” Het was zoveel stresslozer dan met de auto. Geen gedoe met parkeren en uiteindelijk waren we er misschien wel net zo snel als we met de auto waren geweest. Beter voor het milieu, goedkoper en ook zoveel gezelliger.

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach