Zo overleef je kerst

 

Voor als je nu al gaat hyperventileren van de stress.

 

 

 

Mijn eerste dotje kerststress overkwam me dit weekend. Ineens las ik iets over staken bij de post en zag ik mijn cadeaus heel verlaten de feestdagen doorbrengen ergens op een depot. Sinds de reclame van de Staatsloterij dicht ik ook spullen emoties toe. Heel apart, ja. Daarna raakte ik in de knoop met mijn planning rond het boodschappen bezorgen en dus nestelde de eerste kerststress zich alvast in mijn onderbuik. Gek wel, want officieel doe ik niet meer aan stress.

 

In mijn hoofd zag ik een serene decembermaand voor me. Ik die door de supermarkt kuierde, met lepels in pannen roerde en ronddanste op Mariah Carey in de kamer. In dit ideale scenario kocht ik op een rustige dinsdagmiddag nog wat kerstcadeaus hier in een verlaten Den Haag en was ik ruim op tijd klaar. In de praktijk zie ik vooral werk, werk en nog meer werk. Je zou dénken dat mensen in december wel een tandje rustiger doen, maar ze geven juist nog iets meer gas. De situatie: in een tijdsbestek van drie weken doe ik werk voor drie maanden en ondertussen dendert de kerst op me af.

 

Uit onderzoek blijkt trouwens dat mannen een stuk minder last hebben van kerststress dan vrouwen. Dit komt vanwege het feit dat vrouwen ook in 2022 nog vaak Hoofd Kerst zijn. Onzin natuurlijk, want hoe je ook samengesteld bent: iedereen kan kerst fixen. Zo regel ik meestal de cadeaus plus boodschappen en kookt mijn vriend. Dit is dé manier om je kerst een beetje behapbaar te maken. Vraag om hulp. Niet alleen binnen je eigen gezin, maar ook aan familie en vrienden. Kom je eten? Breng een eigen gang mee. Kom je drinken? Bring your own booze. Het klinkt misschien minder gezellig, maar jij wordt er wel stukken gezelliger van.

 

Wat helpt tegen de stress? Preppen tot je een ons weegt. Als je voorbereiding op rolletjes loopt, dan loop jij ook op rolletjes. Bij die voorbereiding hoort trouwens ook een agenda waarin je wat vrije uren plant. Een wandeling op kerstochtend, wat vrije uren tussen brunch en diner of gewoon een hele kerstdag kapen voor jezelf. Stress is een symptoom van te weinig ontspanning en het helpt om de oorzaak aan te pakken en niet het gevolg. Maar laat het vooral ook een beetje los, want achteraf blijkt alles altijd ook los te lopen.

 

Weet je wat trouwens ook lullig is? Je seksdrive zakt met kerst ook nog eens tot het vriespunt. Dit komt dus door die stress, de enorme hoeveelheid voedsel én liters drank. Het schijnt richting oudjaar allemaal weer stukken meer booming te worden. Letterlijk en figuurlijk. Gelukkig maar. Heb je alvast iets om naar uit te kijken.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans