Zo overleef je de hete zomeravonden

Voor het slapen gaan even een koude douche helpt even maar voor je het weet lig je alweer te zweten. Draaien in bed, worstelen omdat ons zweet ons praktisch aan de lakens heeft gelijmd. Het. Is. Verschrikkelijk. Er zijn maar weinig dingen erger dan proberen om in slaap te vallen (of gewoon te ontspannen!) in een ongelooflijk warme, kleverige kamer.

 

 

Maar die extreme zomertemperaturen zijn op dit moment van het jaar onvermijdelijk. En we mogen niet klagen, want zon is beter dan dagen achter elkaar regen toch? Al snak ik nu best wel naar een buitje. Maar nu is het dus heet. En omdat deze dagen niet heel vaak voorkomen, en misschien daardoor wel extra heftig aanvoelen, is de vraag hoe kan ik een kamer zonder airco afkoelen? Het is mogelijk, echt!

 

1. Kies katoen.

Bewaar je sexy satijn, zijde of polyester lakens voor koelere nachten. Lichte beddengoed van lichtgewicht katoen (bijvoorbeeld Egyptisch katoen) zijn ademend en werken uitstekend om de ventilatie en luchtstroom in de slaapkamer te bevorderen.

 

2. Thermobeker wordt kruik.

Die thermobeker is niet alleen handig voor onderweg. Vul het met water en leg hem in de vriezer. ’s Avonds  zorgt ie voor heerlijke, koele plekjes in bed. En moet je op pad in een auto zonder airco wikkel ‘m in een handdoek en leg m in je stoel.

3. Verwen je polsen.

Moet je direct afkoelen? Om super snel af te koelen doe je  ICE packs of koude kompressen op verschillende plekken zoals je polsen, nek, ellebogen, lies, enkels en achter de knieën.

 

4. Me myself and I.

Sorry tortelduifjes, maar het alleen slapen is veel beter dan lepeltje lepeltje liggen om koel te blijven. Knuffelen met een partner verhoogt de lichaamswarmte, waardoor het bed een plakkerige, zweterige plek wordt in plaats van een koele, rustige oase.

 

5. Blijf laag

Hete lucht stijgt, dus stel je bed, hangmat of kinderbed zo dicht mogelijk af bij de grond om de hitte te verslaan.  Slapen d kinderen in een hoogslaper haal het matras dan naar beneden, dit scheelt enorm. Slaap je op zolder? Verhuis dan tijdelijk naar een lagere verdieping.

 

6. Natte was

Koel een hele kamer af door de natte was in de slaapkamer te drogen of hang een natte lap, handdoek of laken voor een open raam. De wind die naar binnen waait zorgt er voor dat de temperatuur van de kamer snel zakt.

 

7. Houd je gordijnen gesloten.

Zo simpel kan het zijn. Door het sluiten van jaloezieën en gordijnen verminder je de warmte in huis met wel 30 procent.

 

8. Ice ice baby

Waarschuwing: dit kan er gek uit zien, maar het werkt. Plaats een tafel- of staande ventilator achter een ondiepe kom met ijsblokjes, bevroren waterflessen of icepacks. Richt de ventilator op jezelf, zodat je de ultieme koele bries krijgt . Briljant, eenvoudig en economisch! Tip: Plaats een kleine ventilator op je nachtkastje en gebruik een plantenspuit met koud water om deze zelfde techniek na te bootsen.

 

9. Plat dak nat houden.

Heb je een huis met een plat dak? Een plat dak kun je koel houden door af en toe te sproeien. Let wel op dat het dak met water niet te zwaar wordt.

 

10. Gebruik niet te veel apparaten 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een droger en stofzuiger. Deze apparaten blazen namelijk warme lucht je huis in en dat zal er zeker niet voor zorgen dat je huis koel is. Een heel goede reden om vandaag even niet stof te zuigen 

 

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.