Zo maak jij ook zo’n wand­collage

 

Judith de Klijn presenteerde jaren TV Woonmagazine met Jan des Bouvrie. Het stylen van interieurs heeft haar nooit losgelaten; nog altijd werkt Judith als interieurstyliste waarbij ze vooral erg geniet van haar eenmalig interieuradvies bij mensen. Op Franska.nl vertelt ze elke week hoe je jouw huis nog gezelliger maakt. Vandaag: de wandcollage. 

 

 

“De wandcollage of ‘art wall’ zie je steeds meer in het interieur verschijnen en ik vind dat ontzettend leuk. Vroeger had iedereen één ding boven de bank en dat was het dan. Bij een groot doek vind ik het nog wel gaan, maar zo’n klein schilderij boven een grote bank staat toch een beetje kaal. Als ik voor interieuradvies bij mensen thuis kom, zie ik boven in een hoek vaak allemaal schilderijtjes staan die ze bijvoorbeeld geërfd hebben en waarvan ze zelf niet weten wat ze er mee moeten. Maar juist dat vind ik mooi om te gebruiken. Dat heeft historie, dat vertelt een verhaal. Als je ze groepeert en op een bepaalde manier bij elkaar brengt, kan het een heel verrassend effect hebben.”

 

“Zo kreeg ik voor mijn verjaardag ooit een schilderij dat ik in z’n eentje een beetje kalig vond, dus daar moest wat bij. In totaal zijn het vijf schilderijtjes en tekeningen geworden en een beeldje. Door ze in dezelfde zwarte lijstjes te doen, ontstond er toch eenheid en rust, ondanks dat ze van totaal verschillende komaf zijn. Van een echte kunstenaar tot een ingelijste ansichtkaart tot een tekening van Karwei. Wat ik ook heel leuk vind is een tekening die een vriendin van me heeft laten maken van een kinderfoto van mij, die zit er ook bij. Het zijn verschillende dingen bij elkaar die toch een eenheid vormen door die zelfde lijstjes. Lijsten haal ik bij Ikea, Hema, Blokker. Kijk, als je een mooi, kostbaar doek ophangt, kun je een echte lijst bij een lijstenmaker laten maken, maar bij zo’n collage kun je ook prima kiezen voor wat goedkopere lijsten. Zo haal je de drempel voor jezelf om eindelijk die saaie muur eens op te leuken ook meteen even flink naar beneden.”

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Judith de Klijn (@judithdeklijn) op


 

Tip

Leg de collage eerst helemaal uit op de grond om te kijken wat de mooiste indeling is. 

 

Tip

Je kunt bij de kringloopwinkel ook vaak gave schilderijen in gouden lijsten vinden die je kunt vullen met ander werk. Dan heb je wel die gave lijsten. 

 

“Ik heb bij mijn kleine muurcollage ook een beeldje gehangen dat ik ooit tegenkwam toen ik aan het inkopen was, dat maakt het geheel heel speels. Je kunt er ook voor kiezen om tussen de schilderijen wat items te hangen: een olifant van hout, een hart – dat maakt het net even wat losser.”

 

“Vaak vinden met name mannen het lastig om een gat in een muur te boren, vooral in een nieuw huis. Dat vinden ze zonde van hun vers gestucte muurtjes. Klevende spijkers van TESA zijn de ideale oplossing, want ten eerste kun je kijken of je muur je zo bevalt en kun je de indeling eventueel aanpassen (je verwijdert de klevende spijkers ook weer gemakkelijk) en ten tweede trek je die bange mannen over de streep die hartzeer krijgen als ze in hun strak gestucte muur moeten boren.”

 

”Het werkt echt heel makkelijk, je maakt de muur even stofvrij, plakt de tape die bij de spijker geleverd wordt op de plek waar je iets wil ophangen. Je drukt het vijf seconden stevig aan. Daarna plak je de spijker op de tape en druk je dit nogmaals goed aan. En dan ben je klaar. Dus geen stof dat bij boren vrijkomt, geen lawaai, niks van dat alles. Maar kijk wel even goed naar welke klevende spijkers je neemt, want ze zijn er in allerlei gewichtssoorten. Voor een klein spiegeltje heb je natuurlijk een minder sterke tape nodig dan voor een zwaarder schilderij. Mijn man heeft mijn Tesa-spijkers trouwens al meteen ingepikt, want hij vindt ze ideaal voor zijn bootje. Ze beschermen namelijk het hout van de hut, terwijl hij wel allemaal dingetjes kan ophangen.”

 

“Als je kinderen of kleinkinderen hebt is het ook leuk om een klein schilderdoek bij Action te kopen en hen er een hart of bloem op te laten schilderen. Het liefst natuurlijk in het zwart of taupe, haha, dat staat net even iets mooier in het geheel, maar of je kind het daarmee eens is, blijft de vraag.”

 

“Kindertekeningen zijn enig, maar maken je interieur soms best rommelig. Ik adviseer mensen die daar niet zo van houden vaak om een klein kinderhoekje te maken waar je een brede magneetstrip ophangt waar kinderen met een magneetje hun tekeningen op kunnen hangen. Dan hangen ze meteen naast elkaar, zodat je ze in ieder geval op een lijn hebt.” 

 

Meer Judith? Mail haar via info@judithdeklijn.nl en volg haar op @judithdeklijn

 

Volgende week: het perfecte herfstboeket en tafeldienblad

 

 

Judith de Klijn ken je waarschijnlijk als presentatrice van TV Woonmagazine waar ze naast Jan des Bouvrie jaren interieuradvies gaf. Inmiddels is ze interieurstylist en kun je met al je huisgerelateerde vragen bij haar terecht. Op Franska.nl vertelt ze je elke week hoe je je huis nog gezelliger kunt maken.