Zo maak je de lekkerste flatbread
Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Zo maak je de lekkerste flatbread.
Voor het nieuwe kookboek van Erin Groot, Makkelijk Midden-Oosters vormden haar zes nieuwe buren uit het Midden-Oosten haar inspiratiebron. Zoals Ahmad, de bakker die de meest goddelijke baklava maakt of Yoones, die niets liever eet dan de auberginestoof van zijn moeder. Hun verhalen en de fantastische smaken uit het Midden-Oosten vormen de basis voor de makkelijk te maken recepten, zoals dit fantastische platbrood. Extra bijzonder: de opbrengsten van het boek worden geschonken aan Movement on the Ground, een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen.
INGREDIËNTENVoor 5 of 6 platbroden
- 200 g bloem
- ½ tl zout
- 120 ml water
- 1 el olijfolie
Nog meer nodig
- Koekenpan met antiaanbaklaag
- Deegroller
- Kruidenolie (optioneel, voor de kruidige variant)100 ml olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 2 tl sesamzaad
- 2 tl venkelzaad
- 2 tl citroenrasp
Erin: “Platbrood is altijd goed om op tafel te zetten. Lekker om mee te dippen, of om te gebruiken als wrap of pitabrood. Het deeg hoeft niet te rijzen, dus dit makkelijke brood is snel klaar. We hebben in dit boek veel variaties op platbrood verwerkt, zoals lavash, zoet platbrood en kruidig platbrood.”
Omdat je eindeloos kunt variëren met dit lekkere en makkelijke brood, delen we ook de kruidige variant. Volg hiervoor het stukje Kruidige variant maken? De rest van de receptuur van het platbrood is hetzelfde.
Zo maak je het platbrood
- Meng de bloem met het zout.
- Voeg beetje bij beetje het water toe, terwijl je kneedt.
- Voeg de olijfolie toe.
- Kneed 10 minuten tot een elastische bol ontstaat. Als het te plakkerig blijft, voeg dan wat bloem toe en voeg een beetje water toe als het deeg te droog is. Leg de bol deeg in een kom, dek af en laat 20 minuten rusten.
Kruidige variant maken? Bereid dan ondertussen de kruidenolie. Rooster het sesamzaad en venkelzaad 4 minuten in een droge koekenpan. Laat iets afkoelen en maal fijn in een vijzel. Pel en pers de knoflook. Meng vervolgens met de olijfolie, het specerijenmengsel en de citroenrasp. Breng op smaak met wat zout.- Verdeel het deeg in 5 of 6 gelijke stukken. Rol met behulp van een deegroller het deeg voor 1 platbrood uit tot de gewenste grootte. Zorg dat het deeg overal even dik is (ongeveer 1 tot 2 mm). Herhaal deze stap voor de overige platbroden.
- Bestrijk het deeg met een dun laagje olijfolie.
- Verhit een koekenpan en bak het platbrood in ongeveer 3 minuten (optioneel: met de kruidenolie) op middelhoog vuur aan beide kanten gaar en goudbruin.
Serveer het platbrood met wat lekkere dips (en de overige kruidenolie).
Tip: de platbroden zijn ook goed te bereiden op de barbecue.