Oh! Zit dat zo?

 

 

Je kent het waarschijnlijk wel, je hebt een probleem, ruzie, meningsverschil of dilemma. En je moet kiezen, oplossen, plan de campagne maken of reageren. Dan begint het grote piekeren en malen. Liefst zou je er met iedereen over praten om je mening te toetsen en alles van alle kanten te bekijken. En nog eens lekker wikken en wegen met een vriendin, zus, collega, of andere wijze persoon. Of je wilt niet zelf kiezen, omdat je gewoon denkt: dit is me te groot, teveel, te zwaar. Ik wil dit probleem niet. Waarom ík nou weer? Ik kan het niet, ik heb geen zin, mag dit s.v.p. van m’n bord af.

 

Gebeurt nooit. Iets wat op jouw bord ligt, moet je er zelf vanaf werken. Jij bent aan zet en er wordt misschien wel op gewacht. Bah bah bah. Vluchten kan niet meer, ‘k zou niet weten hoe…. Is een mooi liedje van ook. Maar daar heb ik het nu niet over. Ik heb intussen best veel van dit soort situaties meegemaakt en ga er maar vanuit, dat ik er ook nog wel een paar zal meemaken.

 

 

Een jaar of wat geleden kwam ik erachter wat ik deed, als ik op zo’n manier in de ‘knel’ zit. Ik zit me dan meestal meteen suf te piekeren wie ik om advies zou moeten vragen en ontdekte bij mezelf dat de keuze voor de adviseur al genoeg zegt over het advies dat ik het liefste wil. Dus dat ik eigenlijk niet meer hoef te bellen.

 

Want je weet intussen best wat voor soort advies je van de een of van de ander krijgt. De een gooit al je gedachten nog eens lekker overhoop. Wil je dat? Nou, dan bel je die. Meestal wil je de boel niet overhoop. Dus misschien bel je die wel nooit meer. Ja… als je wilt brainstormen, maar dan liever over iets leuks. De ander laat je van de andere kant naar dingen kijken, dat kan zomaar eens ander licht op de situatie doen schijnen. 

Kan heel goed zijn om je gedachten te vormen.  En nummer drie geeft gewoon direct advies en weet precies wat je moet doen.

 

Wat ontdekte ik? Dat ik, wanneer ik zeker wist, wie ik om advies ging vragen, de oplossing eigenlijk al te pakken had. Want stiekem weet je vaak al wat je wilt natuurlijk. En weet je ook wat je van je verschillende adviseurs, collega’s, familieleden of vriendinnen kunt verwachten. Sinds ik dat in de gaten heb, lijken problemen veel makkelijker oplosbaar. Best gek dat ik daar pas een jaar of vijf geleden achter kwam.

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter