Zo krijg je je puber wel aan de kunst

 

Want op deze coole manier hebben ze nog nooit een Vermeer of Van Gogh gezien.

 

 

 

 

 

Ken je dat? Je wilt weleens naar een mooi museum maar krijgt je pubers er met geen mogelijkheid naartoe. Ze vinden het stom, saai, hebben geen zin of dit alles tegelijk. Terwijl er zoveel moois te zien is in ons land en je misschien ook vindt dat het een beetje bij de opvoeding hoort je kinderen kennis te laten maken met de werken van Van Gogh, Vermeer en andere, al dan niet Hollandse Meesters. Voor al die pubers die al beginnen te gapen als je het woord ‘museum’ noemt heb ik een heel chille tip. Want er is iets waar ze wel naartoe willen. 

In de Zuiveringshal West op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein opende een paar jaar geleden de Fabrique des Lumières die in verschillende buitenlandse steden zoals Dubai, New York en Seoul al een megasucces was. Ook hier trekt de digitale expositie inmiddels tienduizenden bezoekers per jaar, want je loopt er als het ware dwars door de schilderijen van Vermeer tot Van Gogh en je ziet ze in een wonderlijk mooie explosie van kleur tot leven komen. Je weet gewoon niet waar je kijken moet. 

 

‘De expositie Van Vermeer tot Van Gogh, Hollandse Meesters is een reis langs de werken van vijftig beroemde Nederlandse kunstenaars, met een scherp oog voor detail en kenmerkend gebruik van licht en donker. Je stapt binnen in het alledaagse leven van die tijd, laat je meeslepen door woeste zee-taferelen, en geniet van winterse landschappen en een betoverende sterrennacht.’ 

 

 

 

Wereldberoemde schilderijen komen met heel coole state-of-the-art technologie van de vloer tot aan het plafond tot leven, waardoor je met open mond door de grote hal loopt waar de kunstwerken met 100 videoprojectoren op de tot wel 17 meter hoge muren worden getoond. Een onvergetelijke ervaring. Misschien een fijne tip voor een slome eerste paasdag en wedden dat jouw pubers hier wel enthousiast van worden?

 

Fabrique des Lumières is van maandag tot en met donderdag geopend tussen 10.00 uur en 17.00 uur, op vrijdag en zaterdag van 10.00 uur tot 21.00 uur en op zondag van 10 uur tot 18.00 uur. Tickets kun je hier reserveren.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit