Zo doe je veel goedkoper boodschappen

 

Jaja, deze moeder is wel goed, maar niet gek en maakt er inmiddels een sport van om zo goedkoop mogelijk haar boodschappen te doen.

 

 

 

Net als jij schrik ik me iedere keer wezenloos als ik mijn boodschappen af sta te rekenen. Anderhalve liter melk voor twee euro, eieren voor 54 cent per stuk en een blok kaas dat smaakt als stopverf heeft een prijs alsof het een ware delicatesse is.

 

Jaja, deze moeder is wel goed, maar niet gek en maakt er inmiddels een sport van om zo goedkoop mogelijk haar boodschappen te doen. We zijn maar met z’n vieren in Huize Smit, maar ik heb het idee dat ik wekelijks voor een godsvermogen aan boodschappen in huis haal. En als ik dan mijn tassen uitpak sta ik altijd een beetje beteuterd te kijken. Zo weinig, voor zoveel euro’s?

 

Ik maak steevast een boodschappenlijstje en probeer me er ook aan te houden. Maar ik zeg nooit nee tegen een goede aanbieding. Hamsterweken van de Appie gebruik ik steevast voor de lang houdbare dingen die ik toch altijd gebruik, zoals koffie en crackers. Wasmiddelen en schoonmaakmiddelen zijn veel goedkoper als je ze bij het Kruidvat of de Action koopt en shampoo, deo of gel koop ik alleen als ik de tweede voor niks krijg.

 

Verder eet ik met de seizoenen mee en koop ik nooit van die zogenaamd makkelijke maaltijdpakketten. Want als je de ingrediënten gewoon los koopt, ben je meestal goedkoper uit. Ook is het een klein kunstje om zelf je groenten te snijden, want voor dat voorgesneden gemak betaal je natuurlijk ook. Bovendien zijn groenten uit een pot of de vriezer net zo vers en lekker en een stuk vriendelijker geprijsd. Nog een tip die ik van een vriendin kreeg is om goed te kijken naar de prijs per kilo. Zo wilde ik laatst een klein zakje pijnboompitjes meenemen, maar toen ik zag dat een grote zak per kilo de helft goedkoper is, was de keuze snel gemaakt.

 

Er zijn vast nog veel meer manieren om op je boodschappen te besparen. Door bijvoorbeeld naar de markt te gaan, of naar de kleine multiculturele supermarkt. Daar loop ik vaak tegen bijzondere dingen aan die ik nog nooit eerder heb gegeten. Zo wordt besparen ook weer lekker. Elk nadeel heeft dan weer z’n voordeel.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit