Zo doe je de borstencheck

Van de week ook Linda Hakeboom bij Jinek gezien? Super indrukwekkend vond ik, en wát een sterke en dappere vrouw…

 

Onvoorstelbaar als zoiets je overkomt, bedacht ik me ook. Daar heb ik gelukkig geen ervaring mee. Maar haar verhaal raakte me enorm en zette me ook aan het denken. Hoeveel moeite is het om regelmatig bij jezelf een borstencheck te doen? Better safe than sorry, zou je denken. Dus dat werd mijn voornemen dan ook, om dit vaker bij mezelf te checken. Maar… Hoe doe je dat dan precies?

 

Dat wist ik dus helemaal niet. En daar werd ik dan best wel weer onrustig van. Als ik dat bij mezelf wil checken, moet ik toch in ieder geval weten waar ik op moet letten? Ja, natuurlijk; als je veranderingen bij jezelf ziet is het verstandig om dat even te checken. Maar die zie je ook niet altijd met het blote oog en wanneer iets geleidelijk aan groeit bij jezelf, zie je het soms ook niet meer.

 

Zo kwam ik uit op de site van Pink Ribbon, waar ze uitgebreid uitleggen waar je op moet letten bij zo’n zelfonderzoek. Handig, maar daar staat ook niet precies hóe je het nou onderzoekt. Verder met de zoektocht dus.

 

En wie weet het beter dan een arts, en waar neem je beter raad van aan dan van een ziekenhuis? Precies. En zo kwam ik uit bij het Antonius ziekenhuis, waar ze heel handig stapsgewijs uitleggen hoe je je borsten zelf kan checken. Goed om te doen, ook als je geen opvallende veranderingen ziet.

 

En die stappen gaan als volgt: 

 

  • Het beste kan je voor de spiegel gaan staan
  • Controleer je borsten met gesloten, gestrekte vingers en maak ronddraaiende bewegingen van de rand van de borst naar de tepel toe, terwijl je wat druk uitoefent

 

Check de volgende dingen (side note: als je grote borsten hebt kan je dit het beste liggend doen):

 

  • het verschil in beide borsten
  • deukjes of kuiltjes in de huid
  • afwijkingen van de tepel of huid
  • knijp zachtjes in de tepel om te zien of er vocht uitkomt
  • strek daarna de armen omhoog, en kijk of er iets aan de vorm en omvang van de borsten verandert
  • Leg de rechterhand onder je hoofd en onderzoek met de linkerhand je rechterborst.
  • Maak met de linkerhand kleine ronddraaiende bewegingen, waarbij je de hele borst onderzoekt. Begin linksboven en dan naar linksonder, rechtsonder en eindig rechtsboven. Voel ook goed rond de tepel en controleer de tepel zelf.
  • Ga voorover staan en ondersteun de rechterborst met de rechterhand. Onderzoek de borst met de linkerhand en maak daarbij ronddraaiende bewegingen. Zorg voor voldoende druk.
  • Blijf gebogen staan en laat de rechterarm naar beneden hangen. Druk met de handpalm van de linkerhand de borst een beetje naar het midden. Onderzoek met gestrekte vingers de rechter okselholte. Borstkanker heeft dikwijls een vergroting van de lymfklieren tot gevolg en deze voelen aan als knobbels. Begin bovenin de oksel en laat de vingers langzaam naar beneden glijden.
  • Controleer nogmaals de tepel en het gebied eromheen. De tepel moet soepel meegeven als je deze zachtjes een beetje naar voren trekt.
  • Onderzoek nu op dezelfde manier de linkerborst.

 

Ook handig om te weten: de beste tijd om de zelfcheck te doen is nadat je ongesteld bent geweest. Tenzij je in de menopauze zit, dan maakt het moment niet veel verschil.

 

Bron: Antonius Zorggroep

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer