Zo blijven je belegde broodjes vers
Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Zo blijven je belegde broodjes vers.
Lekker een bammetje mee op pad is heus niet alleen maar oer-Hollands, al is de bruine boterham met kaas in de rugzak wel een vrij typisch fenomeen. Maar als je je wat meer wil uitsloven dan dat voor een top resultaat en óók nog eens de kans op een natte kleffe boterham wil verkleinen, lees dan deze tips!
Want niemand heeft zin in kleffe meuk wanneer lunchtijd zich aandient en je braaf je zelf belegde broodjes uitpakt. Dus met deze tips hou je ze fris en vers!
Geen halfje wit of bruin
Van die simpele zachte sneetjes brood kunnen heerlijk zijn (thuis, belegd met aardbeien bijvoorbeeld, of de beste oude kaas) maar als je broodjes mee wil nemen ben je beter af met een echt stevig brood. Ga voor zuurdesem met een goeie korst, of ciabatta, of een tortilla om op te rollen.
Tenzij je het toast
Mocht je echt niet anders willen dan sneetjes zacht brood (omdat de draadjes van je beugel net zijn aangedraaid of zo, ik noem maar wat), overweeg dan eens het eerst te toasten in een broodrooster. Nee, knapperig zal het allemaal niet blijven maar wat er wel gebeurt is dat het brood zelf uitdroogt, en het dus langer bestand is tegen vocht dat uit bijvoorbeeld tonijnsalade of rosbief komt.
Bob de Broodjesbouwer
Maar als je het echt héél belangrijk vindt om midden op dag een paar zachte sneetjes brood te eten, neem de componenten voor je sandwich dan apart verpakt mee. Daar zijn tegenwoordig reuze leuke lunchtrommels voor volwassenen voor, dus je hoeft heus niet met een Smurfentrommeltje naar je werk… Zeker als je van plan bent je te laven aan tonijn- of eiersalade: neem apart mee en beleg ter plekke.
Smeer ‘m
Je denkt misschien dat dit juist de bron van het kwaad de klefheid is, echter een laag roomboter (kies de beste roomboter!) of mosterd of volvette roomkaas vormt een goede bescherming tussen je brood en het beleg. Ook lekker: een dikke laag hummus, dan sla, en dan bijvoorbeeld wat gegrilde groente.
Keep it cool
Beleg nooit een broodje dat je mee wil nemen met wárme ingrediënten. Supergoed dat je net een lekkere dikke omelet hebt gemaakt of blokjes kipfilet in ketjapsaus hebt gebraden, maar laat het even afkoelen voordat je het lekker in een broodje propt. Omdat er anders stoom vanaf komt dat direct je broodje zompig komt maken.
IJsberg-barrière
Boven al kort genoemd, maar een blaadje sla tussen brood en beleg is dus echt een goed idee. IJsbergsla, flink uit de mode geraakt maar via sommige chefs bezig aan een ijzersterke ijsberg-comeback, doet het heel goed als beschermlaag zodat eventuele nattigheid niet in het brood dringt. Of Romainesla, ook een goeie stevige optie.
Doei brood
Mocht je nog steeds niet overtuigd zijn en een takkehekel hebben aan klef zompig deeg, laat dat brood bij de lunch dan helemaal voor wat het is. Als je ’s ochtends al lekker heb ontbeten met een dikke snee goeie toast of zo’n opbeurende bagel, kan je ’s middags bijvoorbeeld lunchen met een wrap van je beleg in een stevig blad van bijvoorbeeld kool of snijbiet, of dubbele lagen ijsbergsla. Als je niet dol bent op rauwe kool kan je eerst wat bladeren blancheren. Beleg de bladeren met wat je anders op je broodje zou doen en wat extra rauwkost, rol strak op en rol dan in folie of zet vast met een prikker.
Bonustip:
Voortbordurend op de tip hierboven: het kost je iets meer tijd dan een sneetje brood smeren, maar zo’n wrap als de hierboven beschreven bladgroentewrap is ook onwijs lekker als je ‘m maakt met een groot vel rijstpapier. Als een Vietnamese summer roll dus, yum!