Zo beïnvloedt slaap je haar (meer dan je denkt!)

Artikel beeld

Tuurlijk weet je dat slaap belangrijk is. Dat je eigenlijk een uurtje eerder naar bed zou moeten gaan, je mobiel een uur van tevoren weg moet leggen en – in plaats van “nog één aflevering dan” van je favoriete Netflix-serie – gewoon lekker een goed boek zouden moeten pakken. Extra bonus: dat helpt ook nog eens bij de aanmaak van melatonine, waardoor je beter slaapt.

Melatonine: het slaaphormoon dat je haar sterker maakt

Maar wist je dat het slaaphormoon melatonine niet alleen je nachtrust regelt, maar ook een grote invloed heeft op je haar? Het helpt je haar gezond, sterk en vol te houden. Nog een reden om bewuster met je avonden om te gaan!

Slechte doorbloeding van je hoofdhuid? Dit doet het met je haar

En er is meer. Niet alleen een tekort aan melatonine kan slecht zijn voor je haar, maar ook een slechte doorbloeding van je hoofdhuid. Tijdens je diepe slaapfase ontspant je lichaam volledig en neemt de bloedcirculatie toe. Dit betekent dat je cellen en weefsels – waaronder je haarzakjes – beter gevoed worden met zuurstof en voedingsstoffen.

Stress en haaruitval: de invloed van cortisol

Dan is er ook nog cortisol, je stresshormoon. Een langdurig verhoogde cortisolspiegel kan ervoor zorgen dat je haar sneller uitvalt. Langdurige stress en slapeloosheid verstoort de haargroeicyclus, waardoor je haar sneller in de uitvalfase terechtkomt en minder goed terug groeit.

Zwangerschap en haar: van volle bos naar haaruitval

Sommige hormonale veranderingen horen er nu eenmaal bij, daar heb je geen invloed op. Neem bijvoorbeeld de zwangerschap. Veel vrouwen krijgen in die periode juist voller en glanzender haar, doordat het oestrogeengehalte stijgt en haar langer in de groeifase blijft. Maar na de bevalling daalt dat oestrogeenlevel weer, waardoor veel vrouwen tijdelijk meer haaruitval ervaren. Vervelend, maar gelukkig herstelt dit zich meestal vanzelf binnen een paar maanden.

Menopauze en dunner haar: hoe komt dat?

En dan de menopauze. Ook dan kan je haar dunner worden. Oestrogeen neemt af en het mannelijke hormoon DHT (dihydrotestosteron) krijgt relatief meer invloed. Dit kan ervoor zorgen dat je haar dunner wordt, terwijl je op plekken waar je het liever niet hebt – zoals je kin of bovenlip – ineens wél haargroei opmerkt.

Kortom: slaap, rust en een ontspannen leven is niet alleen goed voor je energie en humeur, maar ook voor je haar. Dus leg die telefoon op tijd weg en kruip er vanavond eens lekker vroeg in. Je haar zal je dankbaar zijn!

Door: Lysanne Aardema

newsletter image
newsletter close button newsletter image
Word jij ook gezellig
Franska vriendin?
Zo maak je kans op
prijzen en uitjes!