Zing even mee? Er is er één jarig hoera, hoera, dat kun je wel zien dat is HIJ!

 

Wie HIJ is? Een chirurg die een spoedoperatie moet doen en die toevallig net jarig is.

 

 

In het British Medical Journal is, ter gelegenheid van de aanstaande feestdagen, ruimte gemaakt voor een aantal ludieke, maar wel ooit serieus gedane onderzoeken. Wat blijkt? Als je geopereerd wordt door een jarige chirurg, is je kans op overlijden 6,9% en als hij niet jarig is 5,6%. Toe maar. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 
Man vindt het een heel hoog percentage, 6,9%. Hij kan het weten, want hij is zelf jaren chirurg (geweest). ‘Ik denk,’ zegt hij, ‘dat chirurgen die zo’n hoog percentage overleden patiënten hebben, zelf over de negentig zijn. Minstens!’ Ik stel het me even voor: ik lig met een ontstoken blindedarm op tafel en daar komt een bevend oudje aangesjokt, operatiepak vol vlekken, kwijl drupt langs zijn mondkapje en het mes schokt mee in zijn trillende hand. Daar heb je het al! Dokter Bibber is jarig! Ga naar huis man, lekker taart eten met je ook vast al bejaarde kinderen! Brrrr. Ik spring van tafel, want gelukkig ben ik nog net niet onder zeil. Dikkedoei, doe mij een shotje morfine en dan kom ik morgen wel terug, als hij niet meer jarig is en als zijn vitale, niet-jarige collega de klusjes heeft overgenomen.

 
Het onderzoek, waarin een miljoen spoedoperaties is meegenomen, is al jaren geleden gedaan. Waarom horen we dat nu pas? Velen zijn niet meer onder ons, als gevolg van het niet optimale geknutsel van een jarige chirurg. Ik zit te twijfelen tussen heel hard lachen en me afvragen of er een kern van waarheid in zit. Ik vraag het Man: ‘Waar was jij drie jaar geleden op je verjaardag?’ In Zambia. ‘En wie heb je toen allemaal geopereerd?’ ‘Weet ik veel!’ antwoordt hij. Uiteraard weet hij dat niet meer. Hij deed 3000 operaties per jaar. Ik zoek op, wanneer hij drie jaar geleden jarig was. Op zondag. Maar dat zegt niks, want hoe vaak moest hij niet toch komen op zondag, als we thuis waren? Dan kwam de portier van het ziekenhuis op het raam van onze slaapkamer bonken: ‘Prof, we need you!’ Zelfs toen we tijdens ons vrije weekend in ons geliefde South Luangwa waren, en we buiten porno keken (parende leeuwen), belde een jonge collega met een groot probleem. Of die jongen jarig was, weet ik niet meer. Vast.
 

Hoe in de toekomst te voorkomen dat je wordt geopereerd door een jarige chirurg? Doodeenvoudig: geef ze een welverdiende vrije dag. Je weet precies wanneer je jarig bent. Op je verjaardag weet je al dat het 364 dagen later wéér zo ver is. Hoe ingewikkeld kan het zijn om de roosters tijdig aan te passen? Iedereen blij: het gezin van de chirurg, de chirurg zelf en bovenal die vette 1,3% die onnodig sneeft op de operatietafel. Had ik toch bijna ‘verjaardagstafel’ getikt!

Door: Wieke Biesheuvel

Wieke Biesheuvel werkte en woonde zes jaar in Zambia, is nu voorgoed terug en probeert het Nederlandse leven weer onder de knie te krijgen. Waarbij ze beurtelings verbaasd, boos, dolgelukkig, verward of blij is.

Afbeelding van Wieke Biesheuvel