Zin in een spannende bal?

 

Ik scheur wat af uit kooktijdschriften en plak wat af met gekleurde stickertjes in kookboeken. Intussen een typisch gevalletje van bomen en bos en het niet meer helemaal zien. En ik kook ook nog eens wat af.

 

‘Dus’

 

Zo kwam het dat ik deze spannende bal met Arabisch-Griekse effecten helemaal vergeten was. Totdat ie me in onze ballen-meeting gisteren ineens weer te binnen schoot en iedereen zei: dat lijkt me lekker. Dus…hoppa is ie weer, uit de hoge hoed. De Aubergine-feta-balletjes terug in the spotlights. Ook proeven? Zo maak je ze:

 

Dit heb je nodig

 

  • 1 aubergine in mini-blokjes
  • 250 gram lamsgehakt
  • 250 gram rundergehakt
  • een handje gehakte bladpeterselie
  • een handje gehakte verse munt
  • een teen knoflook uit de knijper
  • geraspte schil van een halve citroen of limoen
  • 200 gram verkruimelde feta
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper en zout

 

Zo maak je ze

 
De oven voorverwarmen op 180 graden.
De aubergine mix je met 2 eetlepels olijfolie en laat je op bakpapier in de oven een half uurtje garen en daarna afkoelen.
Dan aubergine, gehakt, kruiden, citroenraps, knoflook, feta, peper en zout goed mengen.

 

 

Ongeveer 25 balletjes rollen van het mengsel. En die in vijf minuten in olijfolie op zacht vuur in een antiaanbakpan lekker goudbruin laten worden. Daarna leg je ze op de bakplaat en laat ze in nog zo’n kleine 10 minuten gaar worden.

 

‘Klaar!  Smullen maar’

 

Het allerlekkerst zijn ze met verse tzatziki. Kun je bij de supermarkt kant en klaar kopen. Of zelf maken van Griekse yoghurt, geperst teentje knoflook, geraspte en goed uitgelekte komkommer en een klein beetje vers gehakte dille en munt.

 

En, oh ja: doe je ook mee met onze ballen-wedstrijd? Lees het hier even na.

 

Eet smakelijk!

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter

witte-balk-met-bol-franska

 

Beeld: The Awesome Green