Zin in seks?

 

Het seksleven van onze tieners ziet er volgens onderzoek wel iets anders uit dan wij hadden kunnen voorspellen…

 

 

Opvallend nieuws op de vroege ochtend: jongeren beginnen later aan seks dan vijf jaar geleden… Dan denk je natuurlijk toch even terug aan hoe oud je was toen je het zelf voor het eerst deed. Ik wel in ieder geval. Bijna 17, in een tentje in Luxemburg, met mijn eerste vriendje, dat ik toen al een jaar kende.

 

Het moment waarop de helft van de jongeren tegenwoordig geslachtsgemeenschap heeft gehad is opgeschoven van 17,1 naar 18,6 jaar. De groep jongeren die al tussen de 12 en 14 jaar de eerste seksuele ervaring heeft, is kleiner geworden.

 

Dat blijkt uit de derde editie van het onderzoek ‘Seks onder je 25e’, waarvoor ruim 20.000 jongeren tussen de 12 en 25 jaar zijn bevraagd over allerlei thema’s die met seksualiteit te maken hebben.

 

Apart, want ik heb nou niet bepaald de indruk dat ze er zo veel braver op geworden zijn, als ik mezelf als net-geen-pubermoeder-meer ervaringsdeskundig mag noemen. Niet dat ik het er met mijn dochter uitgebreid over heb, maar je vangt weleens wat op natuurlijk. Heel stiekem, zoals vroeger, gaat het er in ieder geval niet meer aan toe.

 

Wat is er gebeurd met die hormoonbommen op twee benen?

 

Over openheid gesproken. Waar ik altijd blij van word, is hoe volstrekt vanzelfsprekend mijn dochter en haar vrienden het vinden als iemand homo- of biseksueel is, of transgender. ‘Genderfluid’ hoorde ik laatst voorbijkomen, dat is volgens mij de ene dag man, de volgende vrouw, want doorvragen kwam me op rollende ogen te staan. Dat ik dat niet wist! Gelukkig blijkt dat het aantal jongeren dat uitingen van homoseksualiteit afkeurt inderdaad gedaald is. In 2012 was de helft van de jongens en een kwart van de meisjes er nog tegen als twee jongens elkaar zoenen op straat. In 2017 is dat percentage gedaald van 27 procent van de jongens en 13 procent van de meisjes. Dat gaat de goede kant op!

 

Het verrassendst aan het onderzoek vind ik echter dat de beschikbaarheid van seks, via internet en social media, niet bepalend is voor de leeftijd waarop ze eraan beginnen. De angst dat ze door alle porno en ranzigheid totaal verknipt hun seksuele leven in zouden gaan blijkt dus ongegrond. Mooi.

 

Sterker nog, het blijkt dat ze zelfs minder opzoeken dan vroeger en het er ook minder over hebben met elkaar. Huh? Wat is er gebeurd met die hormonenbommen op twee benen? Hebben ze er ineens gewoon geen zin meer in? Dat is toch gek? Het onderzoek biedt echter geen verklaringen. Wel de gedachte dat bijvoorbeeld Whatsapp en Instagram de interesse min of meer afleiden van seks. Dat ze gewoon minder tijd hebben om in een fysieke flirt te steken. Omdat ze zitten te Facebooken…

 

Social media als onthoudings- en voorbehoedmiddel, wie had dat nou kunnen denken?

 

 

Door: Redactie Franska

Bron: ‘Seks onder je 25e’, 2017/NOS