Een beetje in het ondergoed van vrouwen zitten wroeten!

 

 

Fanatieke ambtenaren hoor, daar bij de Achterhoekse Sociale Dienst Laborijn! Geen brug gaat de heren controleurs te ver om uitkeringsfraude op te sporen. Moet je je voorstellen: je ben net gescheiden en komt in de bijstand. Op een dag krijg je een Laborijncontroleur op je dak die het zich permitteert om je slaapkamer aan een onderzoekje te gaan onderwerpen, een kastje opentrekt, daar twee herenslips aantreft en je dan ter verantwoording roept.

 

‘Zo mevrouwtje, legt u dat maar eens uit. Wat doen die mannenonderbroeken in uw kastje?’

 

Nog een voorbeeld? Iemand pint een klein bedrag in Duitsland, wat in dit geval wel twintig kilometer verderop is.

 

‘Pardon meneer, vakantie genomen zonder dat wij dat weten, zie ik hier? Dat wordt dan één dag inleveren. Regels zijn regels nietwaar?’

 

Ze neuzen ook in ijskasten. Om te zien of er niet toevallig te veel eten in ligt of te dure dingen. En kijk ook uit dat je niet te vaak mee-eet bij vrienden of buren, want de inkoopkosten worden rücksichtslos bij elkaar opgeteld en in mindering op je uitkering gebracht.

 

Het regent dus klachten over Laborijn bij de gemeente. Ook veel klachten over de onbereikbaarheid van de dienst trouwens, maar dat is natuurlijk goed te verklaren met ambtenaren die razend druk zijn met hun neus in andermans zaken te steken en kasten overhoop te halen. Hoe dan ook komt er nu een onafhankelijk onderzoek naar de praktijken van de dienst. Want de klachten worden ‘zeer serieus genomen’ omdat het ‘zeer kwalijk is als kwetsbare mensen onheus bejegend worden’, aldus wethouder Peter van de Wardt, die heel toevallig óók lid van het dagelijks bestuur van Laborijn is.  (Zeker nooit iets gemerkt van de praktijken van de heren controleurs, meneer van de Wardt?) De onderste steen zal in ieder geval bovenkomen en daar wordt haast mee gemaakt want nog voor de zomer moeten er resultaten liggen met aanbevelingen voor ‘verbetering van de werkwijze, waarmee de Sociale Dienst dan direct aan de slag moet’.

 

Om de klachten juridisch hard te kunnen maken heeft een aantal cliënten zich inmiddels ook verzekerd van de diensten van een advocaat. En daardoor ligt de gang van zaken bij Laborijn nu eveneens onder het vergrootglas in Den Haag. Zouden de controleurs zich al een klein beetje ongemakkelijk voelen onder zoveel aandacht? Zich al een beetje achter de oren krabben en een beetje minder goed slapen?

 

 Bron: De Gelderlander en Telegraaf

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans